Dosarul licitatiilor trucate de la Aeroportul Timisoara va fi rejudecat! Completul de 5 Judecatori a admis contestatia procurorilor DNA si a desfiintat sentinta de achitare a deputatului Cornel Samartinean

Lovitura de teatru in dosarul licitatiilor trucate de la Aeroportul International Timisoara, in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in octombrie 2018, achitarea fostului director Cornel Samartinean pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma continuata si conflict de interese.


La vremea respectiva, completul de judecata din care a facut parte si Ionut Matei, considerat unul dintre cei mai duri magistrati din Romania, a facut praf dosarul instrumentat de DNA Timisoara, oferind procurorului anticoruptie Lucian Dolcu doar “satisfactia” unei amenzi penale in valoare de 2.000 de lei, care a fost aplicata inculpatului Lucian Blaga, administratul unei societati comerciale.

Cum era de asteptat, DNA Timisoara nu a fost de acord cu acest verdict umilitor pentru lupta anticoruptie si a contestat decizia de achitare la Completul de 5 Judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Spre stupefactia deputatului Cornel Samartinean, care se astepta sa scape definitiv de acest dosar, Completul de 5 Judecatori a admis apelul DNA Timisoara si a trimis dosarul spre rejudecare la instanta de fond.

“Admite apelurile declarate de Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie, de apelantul intimat inculpat Blaga Lucian, precum si de apelanta intimata parte civila A.N.A.F – Directia Generala Juridica impotriva sentintei penale nr. 604, din data de 25 octombrie 2018, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, in dosarul nr. 4761/1/2015. Desfiinteaza sentinta penala apelata si dispune rejudecarea cauzei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala. (…). Definitiva”, se mentioneaza in minuta 265/12.11.2019 a Completului de 5 Judecatori de la Inalta Curte.

Unul dintre judecatori a facut opinie separata, in sensul repunerii cauzei pe rol in vederea continuarii judecatii.

Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA Timisoara, fostul director al Aeroportului International Timisoara, Cornel Samartinean, este acuzat ca, in cursul anului 2010, impreuna cu directorul economic Mezin Marius Florin, ar fi trucat o licitatie publica pentru ca un spatiu din incinta aeroportului sa ajunga la o societate comerciala care ar fi fost controlata de Constantin Ostaficiuc si Alin Popoviciu, suspecti si ei in dosar.

Prin trucarea licitatiei, Aeroportul International «Traian Vuia» Timisoara ar fi fost prejudiciat cu 239.570,3 lei. De altfel, pentru recuperarea acestei sume, procurorii au pus sechestru asigurator asupra unui imobil ce apartine lui Cornel Samartinean. (V.E.)

Leave a Reply