SOLIDARITATE Covid-19! Doi antreprenori din Timisoara s-au transformat in “livratori voluntari”. Fac cumparaturi pentru batrani sau persoane aflate in izolare, incasand doar costul marfurilor

O actiune de voluntariat pornita, in urma cu cateva zile, in Timisoara, si care a cuprins, deja, si localitatile periurbane, tinde sa devina o mostra de solidaritate a romanilor sufletisti cu semenii lor adusi in situatii limita de dezastrele naturale, asa cum este considerata si epidemia de coronavirus.


Angela Buzuloiu, alaturi de sotul ei, Adrian, ajutati de un prieten, Emanuel Orban, au decis sa se implice in ajutorarea batranilor si a persoanelor izolate la domiciliu, care sunt in imposibilitatea sa-si procure alimentele de baza.

Actiunea de voluntariat se desfasoara sub sloganul “Make the Earth great again” si devine, de la zi la zi, o raza de speranta pentru toti mai multi timisoreni aflati in situatii limita.

“Daca tot stateam acasa, pentru ca afacerile noastre sunt suspendate, ne-am gandit sa dam o mana de ajutor celor care nu se pot deplasa, nu au puterea sa iasa din casa sau celor care trebuie sa ramana izolati la domiciliu. Am discutat cu un grup de studenti din Bucuresti, care incepusa o astfel de actiune, i-am intrebat “voi cum faceti?”, si am adus modelul si la Timisoara.

Initial am promovat actiunea de voluntariat pe Facebook, apoi am tiparit 2000 de fluturasi si i-am distribuit in scarile blocurilor. In prima zi am avut patru comenzi, iar acum suna telefoanele non-stop. De ce facem asta? Pentru ca ne pasa, pentru satisfactia sufleteasca pe care o simti ajutandu-ti aproapele”, ne-a declarat Angela Buzuloiu, fara a uita sa multumeasca si patronilor firmei unde a tiparit cele 2000 de coli distribuite in oras, care au inteles despre ce este vorba si au incasat doar contravaloarea colilor de hartie si a tonerului.

De regula, cei care au apelat, pana in prezent, la simpaticii livratori voluntari din Timisoara sunt persoane cu varste cuprinse intre 70 si 92 de ani, iar cele mai frecvente cumparaturi sunt alimentele de stricta necesitate si medicamentele.

Pretul mediu al comenzilor, in jur de 300 de lei, pentru ca unii timisoreni, panicati de coronavirus, tind sa-si faca stocuri de alimente. Dar, fiind vorba despre trei persoane, cu trei masini, fac fata cererilor.

La polul opus, sunt si comenzi care nu depasesc costul combustibilului, cum s-a intamplat intr-una din serile trecute, cand o doamna mai in varsta a comandat un kilogram de faina, pentru a prepara o portie de clatite nepotilor.

Printre persoanele care au apelat la ajutorul livratorilor voluntari se afla si familia uneia dintre elevele de la Liceul Tehnologic si de Industrie Alimentara din Timisoara, colega de clasa cu baiatul infectat cu coronavirus. Toti membrii familiei, doi adulti si trei copii, se afla in izolare la domiciliu…

“Activitatea noastra se extinde, de la zi la zi, oamenii au nevoie de ajutor. L-am intrebat, mai mult retoric, pe sotul meu, “ne permitem sa mai facem asta?”, iar raspunsul a fost cat se poate de afirmativ.

Tocmai de aceea, facem un apel la cei care vor sa vina alaturi de noi, sa participe la aceasta actiune de voluntariat, in Timisoara sau in localitatile de la periferia orasului, sa ne sune, pentru a intra in zodia cumparaturilor”, mai spune Angela Buzuloiu, care, in mesajul postat pe pagina sa de Facebook, ii asigura pe potentialii beneficiari ai serviciilor sale ca toata activitatea filantropica este cat se poate de curata si de buna-credinta.

Prin aceasta actiune, noi, tinerii voluntari care avem cel mai mic factor de risc, vom prelua comenzile de mancare/ medicamente de la batranii sau persoanele vulnerabile si ?? ??? ???? ?? ??? ????? ???? ? ????? ?? ??????? ?????? ?? ?????????.

Astfel, reducem riscul categoriilor de persoane care sunt cele mai expuse la dezvoltarea de complicatii care pot duce la internare in urma infectarii cu COVID – 19. De asemenea, pe termen mediu si lung, contribuim la reducerea supraaglomerarii din spitale prin protejarea categoriilor de persoane vulnerabile.

In urmatoarele zile, ne propunem sa oferim experienta acumulata in cadrul acestei actiuni cat mai multor echipe de voluntari din zone diferite ale tarii si impreuna sa contribuim la depasirea acestor momente delicate pentru intreaga omenire.

Pentru a ne proteja si a va proteja, va rugam sa respectati regulile de mai jos, in functie de situatie:

La livrare purtam masti, manusi, ochelari (de protectie), avem un dezinfectant cu care ne dezinfectam mainile si manerele plaselor, la livrare.

Proceduri recomandate:

La realizarea comenzii telefonice se ofera mai multe variante beneficiarului:

  1. Noi transmitem costul produselor si il sunam cu 10 minute inainte de a ajunge coletul pentru a lasa banii la usa sau intr-un alt loc stabilit impaturiti intr-o coala de hartie/ punga. Voluntarul cand ajunge preia banii (purtand manusi si sigilandu-i intr-o punga cu fermoar), suna la usa si lasa coletul, beneficiarul fiind in prealabil instruit sa astepte 5 minute inainte sa preia coletul.
  2. Pentru mai multa incredere, exista si posibilitatea ca noi sa livram coletul si sa il lasam la usa, dupa cateva minute beneficiarul sa preia coletul si sa verifice produsele, dupa care sa lase plata la usa si voluntarul sa o preia dupa alte cateva minute. Acest lucru insa ne incetineste considerabil si am putea sustine si alti oameni in acest timp.
  3. Varianta de transfer bancar din partea dumnealor sau a rudelor dumnealor este varianta optima, dar de care putini oameni in varsta dispun.
    In functie de situatie adaptam metodele de mai sus, nu sunt perfecte, dar suntem deschisi la optiuni si la imbunatatiri pe parcurs.

Daca doresti sa te alaturi echipei noastre de voluntari “livratori”, scrie-ne pe facebook sau contacteaza-ne la numarul: 0731461364 sau 0723083293. Daca doriti sa faceti parte din echipele de livratori din afara Timisoarei, sunati la numarul: 0736037792″. (G.I.)

Leave a Reply