Milionar de pe piata materialelor de constructii din Timisoara, condamnat definitiv la 6 ani de inchisoare. A incercat sa foloseasca un om al strazii pentru a-si acoperi urmele evazioniste

Curtea de Apel Timisoara a pronuntat verdictul final in dosarul unui cunoscut om de afaceri al Timisoarei, mare jucator pe piata materialelor de constructii, care a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala in forma continuata si prejudicierea statului cu 1,3 milioane de euro.


Cova Ioan, administratorul SC “Cova Ghera & Co” SRL Timisoara, societate de renume pe piata regionala in domeniul comercializarii materialelor de constructii, a efectuat sute de tranzactii fictive cu o firma aflata in insolventa, unde, cu ajutorul unui notar public, a plasat in functia de administrator un om al strazii, care avea ca studii doar 2 clase primare.

Inculpatul Cova Ioan, beneficiind de ajutorul inculpatilor Serban Florin si Singur Mona, a inregistrat in contabilitatea societatii administrate 603 de operatiuni fictive de achizitie de la 4 societati comerciale si 1.106 operatiuni fictive de vanzare catre societatea administrata de inculpatul Serban Florin, cu scopul de a se sustrage obligatiilor fiscale, cauzand astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 5.610.189,69 lei (1.324.001,06 euro). 

In acelasi context, inculpatul Serban Florin, l-a instigat pe inculpatul Robitu Cristinel Marius, persoana fara adapost si cu un grad de instructie precar (2 clase), sa declare in fata unui notar public aspecte necorespunzatoare adevarului, respectiv faptul ca, inca din luna februarie 2009, el este administratorul societatii prin care s-a derulat circuitul financiar (cu toate ca in acea perioada asociat era Cova Ioan) si ca el a fost acela care a luat toate deciziile referitoare la actele incheiate de societate, privind intreaga activitate a acesteia”, precizeaza procurorii in rechizitoriu.

Dupa ce, in iunie 2018, Cova Ioan a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, iar complicii sai, Serban Florin si Mona Singur, au primit pedepse cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala, respectiv 1 an si opt luni si 3 ani si patru luni de inchisoare, atat procurorii DNA, cat si ANAF si inculpatii au contestat cu apel hotararea instantei de fond.

Dupa doi ani de dezbateri, Curtea de Apel Timisoara a pronuntat, astazi, decizia finala in acest dosar ultramediatizat.

“Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatii Cova Ioan, Singur Mona si partea responsabila civilmente SC Cova Ghera & CO SRL impotriva sentintei penale nr. 268/PI/14.06.2018 pronuntata de Tribunalul Timis, in dosarul nr. 5624/30/2016. Admite apelurile declarate de inculpatul Serban Florin, partea civila D.G.R.F.P. Timisoara-A.J.F.P. Timis si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Timisoara impotriva aceleiasi sentinte penale”, se mentioneaza in Hotarare 722/2020 din 24.07.2020.

Astfel, instanta a desfiintat sentinta penala apelata si, rejudecand, a mentinut pedeapsa de 6 ani inchisoare pentru Cova Ioan, dar si condamnarile cu suspendare ale celorlalti doi inculpati, Serban Florin si Singur Mona. Nu a scapat nepedepsit nici Robitu Cristinel Marius, persoana fara adapost si cu un grad de instructie precar (2 clase), care a fost condamnat de Tribunalul Timis la cinci luni de inchisoare pentru fals in declaratii.

Instanta a anulat peste 1800 de facturi cu tranzactii fictive si a majorat suma pe care cei trei condamnati, impreuna cu persoana civilmente responsabila S.C. Cova Ghera & Co S.R.L, au fost obligati sa o plateasca ANAF – Directia Generala a Finantelor Publice Timisoara, de la 4.336.275,69 lei la 5.610.189,69 lei lei.

Desi Curtea de Apel a pus punct definitiv acestui caz de evaziune fiscala, ramane, totusi, o necunoscuta pentru publicul larg: cine a fost notarul cu ajutorul caruia boschetarul cu doua clase a devenit mare administrator de firma de constructii… (G.I.)

 

Leave a Reply