ALERTA. Proiectul de lege care prevede “improprietarirea” Camerei de Comert si Industrie cu un teren de 10 hectare in buricul Bucurestiului a trecut de Senat. Printre initiatorii acestei afaceri, si deputatul de Timis Cornel Samartinean

Controversatul proiect de lege prin care complexul expozitional Romexpo ar trece gratuit din proprietatea statului roman in proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a trecut tacit de Senat si a intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor.


E vorba despre o propunere legislativa initiata de un grup de parlamentari PMP, printre care si deputatul timisorean Cornel Samartinean, pentru modificarea si completarea Legii Camerelor de Comert din Romania, Legea 335/2007, care prevede in esenta trecerea gratuita a peste 10 hectare de teren pe care se afla Complexul Expozitional Romexpo din proprietatea statului in proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in scopul dezvoltarii si modernizarii zonei, in cadrul unui proiect investitional de aproape 3 miliarde de euro. Camera de Comert vrea sa ridice pe teren un mega-proiect rezidential, impreuna cu Grupul Iulius, cu turnuri de 42 de etaje si alte cladiri rezidentiale.

Practic, parlamentarii PMP vor ca terenul statului, a carui valoare de piata este uriasa, sa fie cedat gratuit Camerei de Comert pentru un mega-proiect imobiliar.

In acest moment, terenul apartine statului (prin Regia Autonoma a Patrimoniului de Stat) si e concesionat Camerei de Comert. Primarul general Gabriela Firea, senatorul PSD Daniel Zamfir, si senatoarea USR Silvia Dinica au respins la acel moment proiectul, aratand ca terenul statului nu poate fi cedat gratuit.

Proiectul initiat de parlamentarii PMP mai prevede o facilitate majora pentru Camera de Comert si Industrie: dublarea Oficiului Registrului Comertului prin crearea unui asa-zis “Catalog al firmelor”, unde va trebuie sa se inscrie, obligatoriu, orice societate comerciala si PFA din Romania, urmand sa se plateasca o taxa cuprinsa intre 10 si 100 de euro, in functie de dimensiunea companiei.

Ce vor sa construiasca Romexpo si Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primaria Capitalei pentru obtinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Camera de Comert si Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 cladiri noi avand destinatii diverse: birouri, locuinte, hoteluri, spatii comerciale si muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite si un Muzeu de Arta dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brancusi, un muzeu de Istorie Monetara si un oceanariu (parc acvatic).

Investitia este estimata la o valoare totala de peste 2,87 miliarde de euro si va fi realizata etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comert.

Mediul de afaceri a reactionat fata de proiectul de lege. Reprezentantii asociatiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabila a proiectul in cadrul Consiliului Economic si Social, iar Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative , aratand ca proiectul ”a fost facut in avantajul exclusiv al CCIR, o asociatie privata, care practic ar fi improprietarita cu un teren intr-o zona centrala a Bucurestiului si ar dobandi dreptul de a incasa taxe de la intreprinzatori”.

Guvernul a refuzat sa emita un punct de vedere transant si a lasat proiectul la latitudinea Parlamentului, desi a aratat ca exista probleme de constitutionalitate.

Ce urmeaza. Proiectul a fost adoptat de Senat pentru ca a fost depasit termenul legal in care putea fi dezbatut. Practic, proiectul a stat trei luni in camera superioara fara a primi vreun raport in comisiile de specialitate si fara a ajunge la dezbatere in plen.

Acum, proiectul care avantajeaza Camera de Comert a ajuns la Camera Deputatilor, unde are termen pana la 9 septembrie pentru a primi raport de la Comisia pentru industrii si servicii si Comisia juridica, de disciplina si imunitati. Dupa primirea rapoartelor, proiectul va intra la vot in plenul Camerei. (V.E.)

Leave a Reply