Cadastrul si Patrimoniul Timisoarei, doua proiecte esentiale pentru comunitatea noastra, incomplete si ignorate de administratie in ultimii 30 de ani! (P)

Ne confruntam, astazi, cu lipsa Cadastrului pe intreg teritoriul UAT Timisoara. Ultima cadastrare a Timisoarei a fost realizata in anul 1954, de inginerul I. Sarmes, in contextul in care traim intr-o parte a tarii unde Cartea Funciara exista de cel putin 100 ani.


In ultimii 60 de ani, nu s-a realizat nicio lucrare de amploare privind realizarea Cadastrului General pe UAT Timisoara, implicit a cadastrelor de specialitate: Cadastrul Verde, Cadastrul Drumurilor, al fondului imobiliar si al retelelor edilitare.

Nerealizarea Cadastrului are drept consecinta directa faptul ca astazi nu avem o evidenta a Patrimoniului apartinand Primariei Timisoarei. La ora actuala nu exista o situatie clara a domeniului public si privat al UAT Timisoara.

Lipsa Cadastrului realizat pe toata suprafata Timisoarei are consecinte negative precum: 

  • Imposibilitatea identificarii terenurilor libere de sarcini pentru dezvoltarea diferitelor investitii de catre Primarie (doar cateva exemple: identificarea corecta a terenului privind  Sala Polivalenta sau imposibilitatea amenajarii spatiilor verzi cu mobilier specific sporturilor de masa);
  • Imposibilitatea construirii parcarilor, atat de necesare orasului;
  • Imposibilitatea valorificarii patrimoniului prin vanzarea sau concesionarea terenurilor, cu sau fara constructii;
  • Lipsa evidentei clare a imobilelor si, in consecinta, imposibilitatea impozitarii corecte a acestora.

De asemenea, lipsa Cadastrului Verde a dus atat la taierea haotica a arborilor, cat si la incheierea de contracte de intretinere, fara a se cunoaste nici amplasarea geografica a copacilor, nici suprafata exacta care trebuie intretinuta.

Lipsa Cadastrului Drumurilor si a Strazilor duce la necunosterea efectiva a suprafetelor ce fac obiectul spalarii acestora, aspecte relevate inclusiv in Rapoartele Curtii de Conturi.

Neevidentierea clara a intregului patrimoniu al Primariei Timisoara a avut drept consecinta necunoasterea imobilelor apartinand domeniului public si privat al Timisoarei.

O  situatie aberanta, dar intalnita este aceea in care, pentru obtinerea autorizatiilor de construire, li se solicita persoanelor fizice sau juridice sa faca dovada ca drumul la care au acces este in domeniul public.

Cel putin la fel de important, lipsa Cadastrului duce la imposibilitatea identificarii proprietarilor de terenuri lasate neintretinute si aplicarea de amenzi pentru combaterea ambroziei.

Acestea sunt doar parte din consecintele negative ale lipsei proiectelor identificate mai sus.

Pentru echipa de candidati a Pro Romania Timisoara la functia de consilier local si pentru prof. dr. Marius Craina, candidatul nostru la functia de primar, finalizarea acestor proiecte constituie o prioritate.

Aveti incredere in echipa Pro Romania Timisoara si, in 27 septembrie, votati pozitia 2 pe buletinul de vot!

(Comandat de Partidul Pro Romania – Organizatia Timis. Publicat de SC Best Media Communication SRL. CMF: 21200010)

Leave a Reply