De astazi, ANAF are acces la toate conturile din banci. “Cetateanul de rand, toti cei care respecta legea, nu trebuie sa se teama de nimic!”

De astazi, ANAF va avea acces la toate conturile din banci. Noua legislatie este creata pentru a lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului. Este vorba despre transpunerea unei directive comunitare in legislatia romaneasca, a explicat la Digi24 economistul Adrian Benta.


„Noutatea absoluta consta in faptul ca vor fi cunoscute conturile bancare si pentru acele persoane fizice la care nu exista vreo suspiciune de evaziune fiscala, nu sunt supuse inspectiilor. Dau un exemplu intamplator: un salariat a primit salariul si obtine acei bani in cont”, a spus Benta.

„Cetateanul de rand, omul obisnuit, care este cinstit, care respecta legea nu trebuie sa se teama de nimic”, a adaugat el.

De luni, 11 ianuarie, ANAF – Agentia Nationala de Administrare Fiscala incepe operationalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare si contul de plati indentificate prin IBAN, anunta si Ziarul Financiar.

Operationalizarea era prevazuta pentru 4 ianuarie, dar a fost amanata pentru 11 ianuarie.

Prin acest registru central, ANAF are acces la informatiile privind conturile din banci ale firmelor si populatiei.

Bancile si institutiile care au conturi financiare pentru companii si persoane fizice sunt obligate sa trimita catre ANAF toate informatiile financiare legate de miscarea conturilor persoanelor fizice si ale companiilor.

Romania transpune prin acest registru o directiva europeana pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Registru central electronic pentru contul de plati la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.111/2020.

Vedeti AICI textul integral al OUG 111/2020

In acest registru  trebuie inscrise date legate de titularul contului, persoanele care detin dreptul de semnatura, dar si persoanele care actioneaza in numele clientului.

Pentru casetele de valori de la banci trebuie mentionat numele concesionarului si toate datele de verficare ale acestuia. Acesta noua legislatie cu toate prevederile ei are ca motivatie lipsa impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului, dar si identificarea beneficiarului real al miscarilor de bani. (R.G.)

Leave a Reply