Dosar penal pentru ucidere din culpa, dupa incendiul de la Institutul Matei Bals din Capitala. Procurorii cerceteaza cauzele tragediei care a provocat moartea a 5 pacienti bolnavi de Covid-19

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis un dosar penal in rem, adica doar pentru fapta si fac cercetari pentru ucidere din culpa in cazul incendiului de la Institutul Matei Bals din Capitala, in urma caruia au murit cinci pacienti. Trei din acestia au fost gasiti carbonizati. Zona a fost izolata, procurorii aflandu-se la fata locului si incepand audierea personalului medical. Conducerea spitalului bucurestean l-a chemat pe avocatul Florin Durgheu pentru a asista la audieri.


Surse din cadrul anchetei au dezvaluit ca un resou care functiona in salonul care a ars la Institutul ”Matei Bals” din Bucuresti, ar putea fi cauza incendiului.

De altfel, Mihaela Tanase, fiica unei paciente internate la Institutul Matei Bals chiar in cladirea care a ars in incendiul din aceasta dimineata, a declarat ca in urma cu o saptamana a adus in salonul acesteia o aeroterma, cu acceptul reprezentantilor spitalului.

Informatia este relevanta pentru ca, potrivit primelor informatii din ancheta, o prima ipoteza privind cauza incendiului este utilizarea unei aeroterme.

Folosirea acestor aparate in saloanele de Terapie Intensiva este extrem de periculoasa, pentru ca ele pot duce la aparitia unor scurt-circuite, iar oxigenul in abundenta generat de aparatele de la ATI favorizeaza aparitia exploziilor si propagarea rapida a flacarilor.

Saptamana trecuta, marti, mama mi-a spus ca ii este foarte frig. Am cerut acceptul reprezentantilor spitalului sa duc o aeroterma, am primit acceptul si am dus-o. Aeroterma a fost folosita, mi-a spus mama mea dupa ce am dus-o”, ne-a spus Mihaela Tanase. Intrebata cine anume i-a dat acceptul, ea spus ca nu mai stie ce reprezentant al spitalului.

Pacienta a fost internata la etajul 3 al cladirii care a ars dupa un incendiu de la primul nivel. Dupa incendiu, ea a fost mutata mai intai la Spitalul Witting si apoi la Spitalul Militar.

Pe de alta parte, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat, vineri, ca pavilionul 5 din Spitalul Matei Bals, unde a izbucnit incendiul, era recent renovat si ca nu erau probleme cu reteaua de incalzire. De asemenea, Berbeceanu sustine ca si sistemele antiincendiu au functionat, iar in momentul in care incaperea a fost cuprinsa de flacari s-au deconectat instalatia electrica si de oxigenare.

Reamintim ca un incediu a izbucnit, vineri dimineata, in jurul orei 5, la Institutul „Matei Bals” din Capitala, iar 102 pacienti cu COVID-19 au fost evacuati, dintre care 53 au fost trimisi la alte spitale din Bucuresti.

Focul a fost stins de pompieri, insa trei persoane au fost gasite carbonizate, iar a patra a decedat desi s-a incercat resuscitarea acesteia. Ulterior, a fost gasit inca un cadavru carbonizat. Deocamdata nu se stie de la ce a pornit incendiul, dar surse din cadrul anchetei au declarat ca un resou ar putea fi cauza incendiului. (V.E.)

Sursa foto: amator

Leave a Reply