MECIPT 1. Computerul construit la Timisoara in urma cu 60 de ani, aniversat de conducerea Universitatii Politehnica. A fost al doilea din tara si primul din mediul universitar din Romania

In urma cu 60 de ani, la 25 martie 1961, se punea in functiune la Timisoara MECIPT-1 (Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic Timisoara), una din emblemele reusitei si gloriei Politehnicii timisorene, primul calculator alfa numeric si primul din mediul universitar din Romania, al doilea din tara dupa cel de la Institutul de Fizica Atomica. Situatia epidemiologica actuala nu permite organizarea unei aniversari pe masura, dar conducerea Universitatii Politehnica Timisoara intentioneaza sa marcheze momentul in 21 iunie 2021, cand se implinesc si 50 de ani de la aparitia primelor 5 licee de informatica.


Computerul MECIPT-1 a fost construit de matematicianul Iosif Kaufmann si de varul sau, inginerul Wilhelm Löwenfeld. Documentarea a inceput in 1955, iar proiectarea in 1956. Constructia s-a facut la Liceul Piarist, pe atunci fiind sediul Facultatii de Electrotehnica. Dupa realizarea MECIPT-ului s-a infiintat Centrul de Calcul, iar la colectiv s-au alaturat Vasile Baltac si matematicianul Dan Farcas.

Viteza de procesare a calculatorului facea ca unele programe sa dureze ore intregi si chiar zile. Lucra cu 50 de operatii pe secunda, iar instructiunile erau formate din 15 cifre binare. Programele se introduceau cu banda perforata. Pe post de imprimanta functiona o masina de scris obisnuita, deasupra tastelor fiind montate niste relee sub forma unor bastonase.

Cu MECIPT-1 s-a proiectat cupola pavilionului expozitional Bucuresti (Romexpo), s-a proiectat barajul Vidraru, realizat in 1965 pe raul Arges, noua retea de apa din Arad, s-a automatizat productia la Fabrica de Bere si s-au proiectat o multime de cladiri.

In epoca a facut senzatie atunci cand Erika Domokos a scris un program de traducere automata din limba engleza in limba romana. Datorita memoriei foarte mici a MECIPT-1, dictionarul cuprindea doar 60-70 de cuvinte si foarte putine reguli sintactice.

La 17 mai 1962 s-a realizat prima traducere facuta de o masina a unei fraze cerute pe loc, sub coordonarea academicianului Grigore Moisil. Dintre cele propuse, prima fraza tradusa corect a fost ”You explain the development of science and we help describe the examples”, tradusa drept „Dumneavoastra explicati dezvoltarea stiintei si noi ajutam la descrierea exemplelor”. Rezultatul a creat publicului impresia ca se vor putea traduce repede si ieftin carti intregi.

Calculatorul conceput la Timisoara, pus in functiune in anul 1961, la Facultatea de Electrotehnica a Institutului Politehnic, avea 2000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori si rezistente, 30 de kilometri de fire si 100.000 de lipituri. In total consuma circa 10 kW pe ora. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1.024 de adrese. Comparativ cu primul calculator romanesc CIFA-1, MECIPT-1 avea o memorie de patru ori mai mare. Calculatorul ocupa o intreaga incapere si era format din patru panouri inalte de doi metri.

MECIPT-1 reprezinta un pas important in istoria tehnicii de calcul din Romania, in conditiile in care prin intermediul sau multe generatii de studenti si chiar profesori universitari au invatat cum functioneaza un calculator electronic si sa programeze. De asemenea, au fost create premisele pentru infiintarea primei sectii de specializare in calculatoare din Romania.

Prima promotie de ingineri cu specialitatea calculatoare electronice a absolvit Politehnica din Timisoara in 1966. A fost indiscutabil meritul profesorului Alexandru Rogojan, care s-a luptat mult pentru infiintarea specializarii, dar fara indoiala faima MECIPT-1 ca prim calculator in invatamantul superior a contat mult la Ministerul Invatamantului pentru obtinerea aprobarii. Centrul de Calcul deservit de absolventii acesteia a fost nucleul viitoarei industrii IT din zona.

Calculatorul a functionat cam zece ani. Intre anii 1963–1966, pe MECIPT-1 au facut practica studenti de la institutele polithnice din Timisoara, Bucuresti, Cluj si Iasi. Din scoala de programare de la MECIPT s-au remarcat peste ani programatori valorosi printre care profesorul universitar Stefan Maruster, Dan Farcas, Gavril Gavrilescu, Alexandru Cicortas si multi altii.

Creatorii MECIPT -1, Wilhelm Lowenfeld si Iosif Kaufmann, au fost decorati de presedintele tarii in 2003 cu cel mai inalt grad – Steaua Romaniei in grad de Cavaler -, pentru contributia lor la dezvoltarea tehnicii de calcul in Romania.

La initiativa lui Horia Gligor (foto 2), absolvent in 1968 al specializarii calculatoare electronice, sprijinit puternic, si logistic si financiar, de Dan Bedros, director general Alcatel Romania, care si-a inceput si el cariera ca tanar absolvent al specializarii calculatoare in 1967, calculatorul MECIPT-1 a fost expus intr-o sectie a Muzeului Banatului, in anul 2001, iar pe parcurs a fost restaurat.

In prezent, MECIPT-1 a revenit la Universitatea Politehnica Timisoara, fiind piesa centrala a Muzeului UPT, alaturi de alte exponate care evidentiza rolul de pionierat al Politehnicii timisorene in dezvoltarea tehnicii de calcul din Romania. (Universitatea Politehnica Timisoara – Departamentul de Comunicare si Imagine)

Leave a Reply