VIDEO. Ministrul Sanatatii, in vizita la Timisoara. “Ritmul vaccinarii poate fi mentinut si crescut”, a precizat Ioana Mihaila, dupa ce a evocat faptul ca Romania a trecut pragul de 100.000 de imunizari pe zi

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat, vineri, la Timisoara, ca revenirea la normalitatea de dinaintea pandemiei de coronavirus se va face treptat, iar restrictiile vor fi ridicate pe masura ce evolutia pandemiei si rata de vaccinare vor permite acest lucru.


“Tot timpul trebuie sa vedem lucrurile asa cum sunt. Aceasta revenire la normal este de fapt un inceput de a reveni la viata de dinaintea pandemiei. Nu se va putea face dintr-odata, ci va trebui facuta in paralel cu vaccinarea si cu continuarea masurilor de preventie.

Restrictiile vor fi ridicate treptat, pe masura ce evolutia pandemiei si rata de vaccinare ne vor permite sa facem acest lucru”, a spus ministrul Sanatatii, citat de corespondentul Agerpres.

Ministrul a explicat ca deschiderea zonelor ”albe” in spitale, pentru pacientii non-Covid, este posibila, in luna martie fiind publicat Ordinul privitor la impartirea fluxurilor in spitalele Covid care au devenit mixte.

“A fost un prim pas, care a reprezentat pregatirea tocmai pentru aceasta flexibilitate a spitalelor, care acum au posibilitatea de a-si adapta intr-un termen foarte scurt numarul de paturi la nevoi. Atunci cand nevoia de paturi ATI pentru pacientii Covid scade, spitalele au posibilitatea, printr-o adresa la DSP, sa reduca numarul de paturi ATI si paturi destinate pacientilor COVID si sa creasca accesul pacientilor cu afectiuni non-Covid”, a detaliat ministrul.

Ioana Mihaila a reamintit ca, joi, 6 mai, au fost vaccinate peste 100.000 de persoane. “Faptul ca accesul populatiei la vaccinare este mult facilitat arata ca ritmul de vaccinare poate fi mentinut si crescut, pentru a putea reveni la viata de dinainte de pandemie cat de curand posibil”, a punctat ea.

Mihaila a mai adaugat ca Ordinul referitor la testarea Covid in farmacii va veni sa clarifice nevoia de circuite in aceste locuri, iar farmaciile care vor testa vor fi cele care vor putea asigura un spatiu corespunzator testarii, pentru a nu exista riscul transmiterii infectiei. Testele vor fi puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii, prin DSP-uri. (I.P.)

Leave a Reply