Solutii pentru relansarea industriei ospitalitatii din Timis. Agenti economici si scolile specializate, adusi la aceeasi masa de sefii judetului

COMUNICAT. Reprezentantii industriei hoteliere estimeaza o crestere a cererii de forta de munca de cinci ori, in anul 2023, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii.


In schimb, invatamantul preuniversitar timisean livreaza anual doar 300 de absolventi specializati, prin intermediul a sase scoli. Acestea sunt doar doua dintre problemele strategice din domeniu care se suprapun in acest moment in Timis intr-un sector grav afectat de pandemie.

Astfel, aceste probleme si posibile solutii au fost abordate in cadrul unei sedinte de lucru a Consiliului de Strategie si Consiliere Economica desfasurata in cadrul Consiliului Judetean.

La intalnire, alaturi de presedintele CJ Timis, Alin Nica, si vicepresedintele CJT, Alexandru Proteasa, au participat reprezentantii mediului de afaceri din sectorul HoReCa, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, reprezentantii mediului universitar (Universitatea de Vest, Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, Universitatea Politehnica) si ai liceelor de profil din judet.

Intalnirea a avut ca scop identificarea masurilor necesare relansarii HoReCa si generarea de solutii la provocarile ce vor reiesi in perioada imediat urmatoare redeschiderii industriei.

Una dintre acestea se refera la necesitatea infiintarii de clase de invatamant profesional, dual in localitati precum Buzias, Faget sau Sannicolau Mare, localitate declarata statiune turistica de interes local, in octombrie anul trecut.

De asemenea, s-a agreat ca este nevoie de lobby pe langa autoritatile centrale pentru legiferarea unui mai mare grad de autonomie la nivel local in ceea ce priveste adaptarea curriculei scolare.

O alta problema identificata este numarul mic de operatori economici care preiau elevi pentru stagii de practica. In prezent, vorbim de 25 de firme care pregatesc elevi pentru o cariera in domeniu.

In contextul in care schimbarile legislative necesita o perioada mai lunga de timp, o solutie punctuala identificata ar fi infiintarea de noi clase pe profilul HoReCa sau organizarea de scoli de vara, pentru pregatirea de personal specializat.

Masura poate beneficia de aportul tuturor partilor angajate in discutii, logistic sau cu resurse umane.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, a fost semnalata nevoia unei mai bune corelatii intre cererea si oferta de forta de munca, totodata fiind abordata si necesitatea consilierii profesionale inca din gimnaziu sau liceu, astfel incat alegerea meseriei sa se faca in cunostinta de cauza, iar traseul profesional sa se desfasoare fara sincope.

„Sectorul HoReCa a suferit o contractie majora pe fondul pandemiei, astfel ca la nivelul institutiei noastre ne-am propus sa devenim o parte activa in identificarea solutiilor pentru relansarea industriei ospitalitatii. De altfel, rolul nostru institutional este si de a sprijini demersurile care vizeaza consolidarea acestui sector. Avem in acest sens Asociatia pentru Promovarea Turismului, pe care dorim sa o transformam intr-un catalizator al dezvoltarii turismului in judetul nostru.

Am discutat, deja, cu domnul primar Dominic Fritz ca si Timisoara sa fie parte a Asociatiei, pentru a avea o gandire coerenta in domeniul turismului, sa asiguram succesul proiectului Timisoara 2023.

Cred sincer ca establishment-ul timisean, fie ca discutam despre actorii institutionali, despre mediul universitar si preuniversitar sau despre domeniul HoReCa in ansamblul sau, trebuie sa lucreze impreuna si intr-o maniera convergenta pentru asigurarea unei cresteri durabile a acestui sector”, a transmis invitatilor presedintele CJ, Alin Nica.

Alaturi de conducerea CJ, in cadrul intalnirii au participat reprezentanti ai asociatiilor patronale, ai Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Timis, directori de scoli vocationale, inspectorul scolar general, Marin Popescu, precum si profesori universitari care au in gestiune profile specifice industriei HoReCa.

Propunerile si solutiile agreate vor fi transpuse intr-un document de angajament, care va fi asumat de catre participanti. (Consiliul Judetean Timis)

 

Leave a Reply