Cresterea haotica a chiriilor din Berlin, motivul unui referendum ce vizeaza “exproprierea” a 240.000 de apartamente private

Una dintre cele mai radicale legi locative din Europa se contureaza in Berlin, dupa ce numerosi locuitori ai capitalei Germaniei au devenit din ce in ce mai nemultumiti de cresterea chiriilor, pe fondul sporirii, in ultimii ani, a atractivitatii orasului pentru studenti si turisti.


Militantii impotriva cresterii chiriilor au reusit sa convoace referendumul de la Berlin dupa ce au strans 346.000 de semnaturi in sprijinul propunerii lor, cu mult peste numarul minim necesar. Ei fac presiuni pentru a “expropria” casele de la companii imobiliare cu peste 3.000 de proprietati.

Rezultatul referendumului nu va fi obligatoriu, dar sustinatorii spera sa forteze administratia orasului sa raspunda chiriilor in crestere, nivelul acestora crescand cu 85% intre 2007 si 2019.

Cresterea a fost dureroasa pentru rezidentii din capitala, unde 80 la suta dintre oameni sunt chiriasi si 19,3% dintre oameni traiesc sub pragul saraciei, comparativ cu 15,9% din tara in ansamblu.

Militantii dau vina pe marile grupuri imobiliare, precum Adler, care detine 20.000 de proprietati in Berlin. In districtul Spandau activistii sustin ca incercarea Adler de a majora chiriile este ilegala, depasind un indice de referinta legal legat de chiria medie in fiecare zona. Grupul Adler, in replica, descrie un “mediu imbunatatit” in jurul locuintelor, care ofera motive sa perceapa mai mult.

Multi berlinezi au inregistrat majorari ale chiriei dupa ce Curtea Constitutionala a Germaniei a anulat un plafon de chirie introdus de administratia orasului la inceputul acestui an, iar un sondaj al cotidianului Tagesspiegel a aratat ca 47% dintre rezidenti sustin propunerea radicala prezentata in referendum.

Cu o saptamana inainte de vot, orasul Berlin a anuntat achizitionarea a 14.750 de proprietati rezidentiale pentru 2,4 miliarde de euro de la gigantii imobiliari germani Deutsche Wohnen si Vonovia, un acord incheiat sub presiune pentru a gasi un raspuns la cresterea chiriilor.

Preluarea fortata a proprietatii imobiliare private a fost in mare parte respinsa de politicienii nationali si locali in favoarea planurilor de accelerare a construirii de case noi.

„Cea mai buna protectie pentru chiriasi este si va fi intotdeauna destule case in care sa locuiasca”, a declarat Armin Laschet, candidatul Uniunii Crestin Democrate (CDU) pentru a-i succeda Angelei Merkel la functia de cancelar, la o conferinta imobiliara la Berlin in iunie.

Franziska Giffey, lider al Partidului Social Democrat (SPD) la alegerile locale din Berlin si favorita la postul de primar, si-a declarat, de asemenea, opozitia fata de propunere, spunand ca ar putea dauna reputatiei orasului. Candidatul SPD la functia de cancelar, Olaf Scholz, a cerut un „moratoriu al chiriei” pentru stabilizarea preturilor.

Doar partidul de extrema stanga Die Linke si cativa candidati individuali a Verzilor s-au pronuntat in favoarea exproprierii, unii afisand chiar si logo-ul militantilor pe materialele lor electorale. (R.G.)

Leave a Reply