Investitii de zeci de milioane de euro la Aeroportul International Timisoara. „Proiectele aflate in derulare vor schimba fata aeroportului pentru urmatorii 40 de ani”

Directorul Aeroportului International „Traian Vuia” Timisoara, generalul (r) Dorel Gradinaru, a anuntat ca s-a incheiat procedura de depunere a ofertelor in vederea proiectarii si executiei noului terminal destinat plecarilor externe si ca proiectele aflate in derulare vor schimba radical fata aeroportului timisorean pentru urmatorii 40 de ani.


Potrivit unui comunicat de presa semnat de Dorel Gradinaru, la aceasta procedura s-au inscris 6 ofertanti, iar valoarea estimata a proiectarii si executiei lucrarilor de construire este de 88.997.187 de lei (fara TVA). Terminalul va avea o suprafata construita de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in, 6 porti de scanare automata a documentelor.

Urmeaza evaluarea ofertelor, procedura care se va realiza cu sprijinul unei societati specializate in domeniul reglementat de OUG 1/2018, avand rol consultativ de expert cooptat. „Valoarea totala a proiectului este de 37.852.000 de euro (TVA inclus), iar termenul limita de finalizare a constructiei este 31.12.2023. Sursele de finantare sunt asigurate din fonduri europene nerambursabile prin programul POIM 2014-2020, bugetul de stat si fonduri proprii.

Cel putin la fel de important pentru dezvoltarea aeroportului este si proiectul de modernizare si extindere a suprafetei de miscare, care include reabilitarea capitala a pistei de decolare / aterizare si care va permite utilizarea acesteia de catre aeronave de mare capacitate, cu anvergura maxima a aripilor de 65 metri (ex: Boeing 777, Airbus 330, etc.), cu o greutate de totala de 360 de tone si o incarcatura de pana la 100 de tone. Totodata va fi inlocuit actualul sistem de balizaj, va fi extinsa platforma de parcare a aeronavelor, precum si caile de rulare. Costurile estimate ale proiectului se ridica la 50.000.000 de euro (TVA inclus).

Totodata au fost demarate procedurile preliminare pentru realizarea unui centru intermodal cargo, care va fi construit pe un teren cu suprafata de 34,85 ha si care se doreste a fi operational in trimestrul IV din 2023. Proiectul are sprijinul Consiliului Judetean Timis si al Primariei comunei Ghiroda. Centrul va avea in final 40.000 mp de hale, precum si intre 50.000 – 160.000 mp de alte facilitati”, mai transmite generalul (r) Dorel Gradinaru. (G.G.)

Leave a Reply