Aeroportul International Timisoara, ajutor de stat in valoare de 2 milioane de euro. „Preconizam sa intram in posesia acestei sume pana la 31.12.2021”

Avand in vedere dificultatile economice din perioada pandemiei, o serie de aeroporturi din Romania au solicitat Ministerului Transporturilor si Infrastructurii aprobarea acordarii unui ajutor de stat pentru aeroporturile care, in 2019, au inregistrat un trafic mai mare de 200.000 pasageri, dar mai mic de 3 milioane pasageri, si care se confrunta acum cu pierderi datorate cheltuielilor de exploatare din perioada 01.07.2020 – 31.12.2021.


Printre acestea se numara si Aeroportul International Timisoara – „Traian Vuia”, alaturi de aeroporturile din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Bacau, Craiova si Suceava. Guvernul a aprobat bugetul destinat sustinerii acestor solicitari. Astfel, aeroporturile din Timisoara si Cluj-Napoca vor primi sumele cele mai importante, cate 9.000.000 lei fiecare.

Ele vor fi acordate cu respectarea prevederilor „Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat, de sprijinire a economiei, in contextul actualei epidemii de Covid 19”, emis de Comisia Europeana la data de 19 martie 2020 si modificat ulterior, ultima data la 28 ianuarie 2021. Noi preconizam sa intram in posesia acestei sume pana la data de 31.12.2021.

Pentru ca am constatat un interes crescut in „zona verde”, dorim sa venim in intampinarea acestui interes prin realizarea unor investitii si proiecte prin care sa punem in valoare energia regenerabila astfel incat beneficiul sa fie unul dublu. Odata cu reducerea emisiilor poluante, sa realizam si reduceri ale costurilor cu energia prin valorificarea potentialului oferit de plasamentul Aeroportului International Timisoara – „Traian Vuia”.

Ne propunem astfel sa dezvoltam un parc fotovoltaic, care sa sustina energetic infrastructura si activitatea atat in zona de trafic de pasageri, cat si in cea a transportului de tip cargo. Suntem totodata interesati de realizarea unui transport sustenabil prin dezvoltarea unui parc auto complet electric pentru activitatea de handling, precum si de realizarea unor puncte de reincarcare a vehiculelor electrice, atat ale pasagerilor, cat si ale vizitatorilor.

Nu in ultimul rand, pentru ca preventia este cea mai eficienta si inteleapta masura in orice situatie, suntem interesati de actualizarea si dezvoltarea sistemului de protectie a infrastructurilor IT&C pentru securitatea nationala impotriva amenintarilor cibernetice cu scopul sporirii capabilitatilor de identificare a posibilelor atacuri si cresterea securitatii cibernetice. (Dorel Gradinaru, director general Aeroportul International Timisoara)

Leave a Reply