Sinceritate debordanta a ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila. „Vaccinarea nu opreste transmiterea virusului!”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a admis, in mod oficial, ca vaccinarea anti-Covid nu are absolut niciun efect in oprirea transmiterii. Recunoasterea acestui aspect extrem de important desfiinteaza, practic, si ideea certificatului verde si a restrictiilor impuse, avand in vedere ca nu exista nicio diferenta intre vaccinati si nevaccinati.


Persoanele nevaccinate nu mai reprezinta un pericol public, astfel ca dovada vaccinarii nu mai trebuie ceruta nicaieri. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a recunoscut faptul ca, la acest moment, vaccinurile nu mai opresc in niciun fel transmiterea si a cerut stoparea presiunilor si constrangerilor pentru vaccinare.

Acesta a aratat ca scopul vaccinarii este acela de a opri transmiterea, iar vaccinurile actuale nu mai fac acest lucru.

Decizia informata este cea mai importanta, pentru ca decizia bazata pe presiune sau pe crearea unui context in care oamenii sunt nevoiti cumva sa se vaccineze nu este cea corecta. Vaccinarea este un act voluntar. De ce ne vaccinam? Ca sa oprim transmiterea unei boli. Asta e scopul vaccinarii. Acum ce observam? Ca aceasta vaccinare nu opreste transmiterea. Sigur, evolutie mai scurta, cazuri mai usoara, nu avem la fel de multe decese.

Dar, din punct de vedere al impactului psihologic si al interesului oamenilor, acest interes a scazut pe masura ce virusul s-a modificat si pe masura ce datele initiale legate de vaccin, care aratau ca la 90% dintre persoanele vaccinate, prima varianta a virusului nu se transmite, am ajuns la 50%, ulterior la 30% si acum vedem ca vaccinarea influenteaza extrem de putin transmiterea bolii. Dar insist ca vaccinarea este utila mai ales la persoanele vulnerabile, care pot face forme grave”, a declarat Alexandru Rafila.

Afirmatiile ministrului Sanatatii sunt, in mod paradoxal, avangardiste, avand in vedere ca nici OMS si nici autoritatile europene nu au catadicsit sa admita ceea ce era evident pentru toata lumea.

Chiar daca a avut doar un moment de sinceritate, declaratiile ministrului Sanatatii nu pot ramane fara consecinte. O astfel de recunoastere implica anularea interdictiilor discriminatoare, impuse doar pentru nevaccinati, ceea ce inseamna ca certificatul verde in Romania va trebui sa ramana valabil doar pentru calatorii externe. Si asta pentru ca. cel putin pentru anul 2022, Uniunea Europeana nu are de gand sa renunte la pasaportul sanitar, chiar daca OMS a recomandat acest lucru.

Dimpotriva, in planurile anuntate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor, masurile de verificare a calatorilor se vor inaspri pe parcursul acestui an. Pe teritoriul Romaniei insa restrictiile ar trebui anulate. In fapt, chiar si Raed Arafat a inceput sa vorbeasca despre ridicarea restrictiilor si intrarea in normalitate, semn ca deja s-a decis acest lucru.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, ar fi trebuit sa plece cu caravanele prin tara inainte de valul 4, nu acum, si este o ipocrizie sa spui ca reduci transmiterea in momentul de varf al valului 5, a mai afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

Acesta a aratat ca nu vaccinarea mai poate opri acum transmiterea virusului, ci doar masurile de igiena personala, si ca vaccinarea ar trebui sa ramana doar un act voluntar. Totodata, Institutul National de Sanatate Publica a anuntat ca testarea zilnica a personalului medical si auxiliar din spitale este obligatorie si pentru vaccinati, si pentru nevaccinati. (I.P.)

Sursa: national.ro

Leave a Reply