Analiza VALUTARA. Cursul lirei sterline s-a depreciat, dupa ce indicele care masoara moralul consumatorilor britanici a atins cel mai scazut nivel din ultimii 48 de ani

Primele trei saptamani din august au fost de bun augur pentru moneda nationala. Ea s-a apreciat fata de cea unica cu 1,1%, media revenind la valori care au mai fost atinse la inceputul lui martie 2021.


Cursul euro a coborat, joi, la 4,8793 lei, iar saptamana s-a incheiat la 4,8806 lei, cand transferurile s-au realizat intre 4,877 si 4,885 lei.

In minuta sedintei de politica monetara a BNR, care s-a desfasurat in 5 august, se observa ca riscurile „la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro – de natura sa afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externa –, continua, insa, sa vina din accentuarea dezechilibrului extern si din incertitudinile asociate consolidarii bugetare, precum si dintr-o posibila inrautatire suplimentara a perceptiei asupra riscului asociat pietelor financiare din regiune, in contextul prelungirii razboiului din Ucraina, au atentionat unii membri ai Consiliului”.

Dobanzile interbancare si-au stopat cresterea din lunile precedente, dupa ce guvernatorul BNR a atras atentia ca ele au „sarit peste cal”.

Tendinta s-a datorat intrarii intr-un nou ciclu de inasprire a politicii monetare a BNR, provocat de majorarea inflatiei. Rata de referinta se situeaza, dupa majorarea de la inceputul acestei luni, la 5,50%.

Analistii BCR estimeaza ca BNR va majora dobanda, la inceputul lui octombrie, „cu 50 de puncte de baza, iar la ultima sedinta din acest an, de pe 8 noiembrie, cu 25 de puncte de baza, ducand astfel rata de dobanda de politica monetara la 6,25%, la finalul acestui an, si cea pentru facilitatea de creditare la 7,25%”.

Trebuie atrasa atentia ca Finantele s-a imprumutat, saptamana trecuta, de pe piata locala cu 375,7 milioane lei, la o dobanda de 7,45%, prin intermediul unei emisiuni de certificate scadente in iulie 2023.

La finalul intervalului analizat, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a stagnat la 7,97%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 8,12% iar cel la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, la 8,27%.

Euro a scazut de la 1,0269 dolari, la inceputul saptamanii trecute, la 1,032 dolari, la sfarsitul ei, ceea ce a facut ca media monedei americane sa urce de la 4,7450 la 4,8447 lei.

La aprecierea dolarului contribuie politica monetara mai dura a Rezervei Federale comparativ cu cea mai laxa a BCE, dar si temerile legate de faptul ca zona euro va intra in recesiune, asa cum o arata si scaderea increderii investitorilor care a adus indicele ZEW la valori comparabile cu minimul din noiembrie 2011.

Ca de obicei, moneda elvetiana este vazuta ca un refugiu, iar ea s-a apreciat vineri la 0,961 – 0,967 franci/euro, iar media ei a urcat la 5,0668 lei.

Cursul lirei sterline a scazut, vineri, la 5,7514 lei, dupa ce indicele GfK, care masoara moralul consumatorilor britanici, a atins cel mai scazut nivel de la inceputul publicarii lui in 1974.

Aprecierea monedei americane a provocat scaderea criptomonedelor. La sfarsitul perioadei, bitcoin a scazut, sambata, pana la 20.800 dolari, iar ether a alunecat, in aceeasi zi, la circa 1.500 dolari. (R.G.)

NOTA: Analiza cuprinde perioada 10 – 17 august.

Leave a Reply