15 interlopi din clanul Corduneanu, printre care Adrian Corduneanu si sotia sa, Ramona, saltati de mascati in mega dosarul de camatarie. Urmeaza sa fie dusi la instanta cu propunere de arestare preventiva

Adrian Corduneanu si sotia sa, Ramona, zisa si „Diamantul Roz”, au fost retinuti intr-un mega dosar care cuprinde nu mai putin de opt infractiuni grave. Alaturi de ei se afla si alti membri ai temutului clan mafiot de la Iasi.


Ei au fost saltati cu mascatii din locuintele lor si urmeaza sa afle daca vor sta dupa gratii in urmatoarele 30 de zile.

Membrii clanului mafiot de la Iasi, retinuti de politie si procurori

Desi cei doi frati Corduneanu au promis ca nu vor mai face infractiuni, se pare ca nu au putut sa renunte la principala sursa de venit. Adrian Corduneanu, cunoscut drept Adrian Beleaua, in lumea interlopa si sotia sa, Ramona au ajuns sa fie retinuti dupa mai multe perchezitii la membrii clanului.

Luni, 31 octombrie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi au dispus retinerea a 15 inculpati si luarea controlului judiciar fata de un inculpat, masuri dispuse in doua cauze in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, camata, complicitate la inselaciune, spalarea de bani, santaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc si efectuarea fara drept de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Printre cei retinuti sunt: sotii Adrian si Ramona Corduneanu, Petronel Corduneanu, Florinel Corduneanu, Mihaela Corduneanu, Constantin Dolcan, Rusu Gheorghe – fost Corduneanu – zis ”Gelu”, Ioana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Marius Stoian, Gabriel Vatamanu, Calin Vasile – fost Corduneanu si Ana Vieru.

Se pare ca fratele mai mare, Costel Corduneanu, ar fi internat intr-un spital

Potrivit unui comunicat comun DIICOT – Politia Romana, ”in urma perchezitiilor domiciliare efectuate in cursul zilei de ieri, au fost identificate si ridicate sumele de 50.680 de euro si 33.000 de lei, cantitatea de 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper si unul de tip Airsoft, mai multe cutite, sabii si spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidenta operatiunilor de camatarie si acte de proprietate ale unor imobile.

Pana la acest moment a fost instituita masura sechestrului asigurator asupra unui imobil tip vila, in valoare de aproximativ 200.000 de euro”.

Dobanzi de 400% pentru banii dati cu camata

Anchetatorii au descoperit ca, in perioada 2016 – 2022, doua grupuri infractionale organizate in scopul comiterii infractiunii de camata, au urmarit obtinerea unor beneficii materiale substantiale prin desfasurarea de activitati ilicite, asigurandu-si principala sursa de venit din acordarea de imprumuturi cu dobanzi ridicate, ce ajungeau pana la 400%.

Liderii grupurilor realizau finantarea activitatilor, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protectia, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente in caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului sa se poata desfasura in vederea atingerii scopului.

Membrii celor doua grupuri infractionale organizate acordau imprumuturile doar acelor persoane despre care aveau informatii ca sunt solvabile si detin bunuri mobile si/sau imobile de valoare.

Acestia, intr-o prima etapa, identificau persoanele care aveau nevoie de bani (de exemplu, dependenti de jocuri de noroc) si care erau considerate solvabile (prin prisma activitatilor infractionale desfasurate, a existentei unor mosteniri) si, ulterior, le imprumutau, in mod repetat, cu o dobanda cuprinsa intre 20 – 400%.

In aceasta modalitate, membrii grupului se asigurau ca sumele datorate nu puteau fi returnate de catre cei imprumutati si, astfel, acestia erau obligati sa incheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau in proprietate sau sa continue activitatile infractionale pe care le desfasurau.

Dupa acordarea imprumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vatamate in scopul recuperarii atat a sumelor de bani imprumutate cat si a dobanzilor solicitate, ajungandu-se pana la amenintari cu acte de violenta sau lipsiri de libertate.

”Inculpatii au disimulat un procent insemnat din beneficiile materiale obtinute din comiterea infractiunilor prin achizitionarea de bunuri imobile (terenuri in spatiul intravilan si extravilan si imobile cu destinatia locuinta), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate.

In cursul zilei de marti, 1 noiembrie, a fost sesizat judecatorul de drepturi si libertati cu propunerea de arestare preventiva a celor 15 inculpati.

”Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”, au mai transmis autoritatile. (V.E.)

Leave a Reply