Panica pe piata criptomonedelor! Peste 70 de miliarde de dolari au disparut in ultimele 24 de ore, dupa prabusirea Silvergate Capital

Bitcoin a scazut vineri sub 20.000 de dolari, atingand un minim al ultimelor aproape doua luni, dupa un val de vanzari pe pietele bursiere din SUA si prabusirea unui creditor axat pe criptomonede, potrivit CNBC.


Piata criptomonedelor a vazut cum peste 70 de miliarde de dolari au fost sterse din valoarea sa in decursul a 24 de ore.

Bitcoin se tranzactiona in scadere cu aproape 8%, la 19.900,28. Ether a scazut cu peste 8%, la 1.400,63 dolari.

Vanzarea cripto a fost provocata de o serie de factori. Miscarea preturilor criptomonedelor este destul de strans corelata cu pietele bursiere din SUA, in special cu Nasdaq, piata puternic tehnologica. Iar joi principalii indici americani au inchis in scadere.

Marti, presedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a indicat ca ratele dobanzilor ar putea creste – si ramane mai mari – decat se asteapta. Cresterea ratelor dobanzilor din ultimul an a cantarit asupra activelor de risc, cum ar fi actiunile si, in special, asupra criptomonedelor.

„Exista doar putine motive pentru a cumpara bitcoin acum, deoarece piata este saturata de evolutii negative, nu doar in mod specific pentru industria cripto, ci si pentru piata financiara in general”, a declarat Yuya Hasegawa, analist la firma japoneza de criptomonede Bitbank.

Un alt factor major care apasa asupra preturilor cripto este prabusirea Silvergate Capital, un important creditor al industriei cripto. Silvergate a declarat miercuri ca isi incheie operatiunile si isi lichideaza banca.

Caderea Silvergate este un alt exemplu al modului in care prabusirea marii burse de criptomonede FTX continua sa aiba un impact asupra industriei. FTX a fost un client important al Silvergate.

Separat, Silicon Valley Bank a declarat, miercuri tarziu, ca a vandut participatii in valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. SVB este o banca importanta in spatiul start-up-urilor tehnologice. Furnizand servicii bancare traditionale, dar finantand in acelasi timp si proiecte tehnologice, este considerata o coloana vertebrala a industriei de capital de risc din SUA.

Vanzarea activelor vine in contextul in care SVB se confrunta cu un mediu mai slab de finantare a sectorului tehnologic, deoarece fondurile de capital de risc raman prudente pe fondul unei situatii macroeconomice mai slabe si al cresterii ratelor dobanzilor.

Atat Silvergate, cat si SVB si-au plasat banii in titluri de trezorerie americane, care si-au pierdut din valoare pe masura ce Fed a majorat ratele. Aceste banci au fost nevoite sa vanda aceste obligatiuni in pierdere pentru a-si consolida pozitia de capital. (R.G.)

Leave a Reply