Decanul Baroului Iasi ia atitudine, dupa ce mai multi avocati au fost interceptati ilegal de procurorii antimafia: “Condamnam cu fermitate modul in care a procedat DIICOT Iasi”

Ca urmare a articolelor aparute in ultimele zile in presa locala si nationala, articole prin care a fost adus la cunostinta publicului faptul ca intr-un dosar de urmarire penala instrumentat de D.I.I.C.O.T. – S.T. Iasi au fost realizate interceptari ale unor conversatii telefonice purtate intre mai multi avocati din Baroului Iasi si clienti ai acestora, Baroul Iasi emite prezentul comunicat de presa.


Din informatiile aduse la cunostinta publicului de catre mass-media, rezulta ca inregistrarile convorbirilor telefonice realizate in respectivul dosar de urmarire penala au fost redate in procese-verbale, pe care procurorul ce a instrumentat cauza le-a depus ca proba in proces fara ca avocatii in cauza sa fi fost macar suspectati de savarsirea vreunei infractiuni si fara a li se aduce la cunostinta faptul ca au fost interceptate o serie de convorbiri pe care le-au avut cu clientii lor.

Baroul Iasi considera ca maniera in care a procedat unitatea de Parchet mentionata anterior infrange flagrant atat principiul confidentialitatii relatiei dintre client si avocat, cat si normele legale imperative ce impun – cu exceptii bine definite, neincidente in cauza – obligatia procurorului de a distruge orice inregistrare accidentala a convorbirilor dintre client si avocat.

Baroul Iasi apreciaza ca existenta statului de drept este indisolubil legata de respectarea independentei avocatilor, iar dreptul la aparare al cetatenilor nu se poate derula normal fara respectarea confidentialitatii relatiei client-avocat.

In acest context, Baroul Iasi condamna cu fermitate modul in care a procedat D.I.I.C.O.T. – S.T. Iasi, cu privire la folosirea intr-un dosar penal a unor inregistrari ale convorbirilor telefonice aparate de principiul confidentialitatii relatiei dintre clienti si avocati, si analizeaza oportunitatea de a initia toate demersurile ce se impun in vederea sanctionarii exceselor, pentru protejarea profesiei, a avocatilor, a actului de justitie si a cetateanului.

Nu in ultimul rand, credem ca asemenea situatii, propagate prin intermediul mijloacelor de comunicare mass-media, au ca rezultat stirbirea increderii cetateanului in actul de justitie si in existenta statului de drept in Romania, ceea ce trebuie evitat, prin toate mijloacele, de catre toti partenerii implicati in desfasurarea procedurilor judiciare. ((Pentru Consiliul Baroului Iasi, av. Oana Neda, decan)

Foto: arhiva

 

Leave a Reply