Apel de la Timisoara / Ministrul de externe al Ungariei: „Le cer politicos, dar ferm prietenilor nostri austrieci sa nu blocheze aderarea Romaniei la Schengen”

Ministrul Afacerilor Externe si Comertului din Ungaria, Péter Szijjártó, a indemnat ferm Austria sa nu mai blocheze aderarea Romaniei la Schengen, intr-o conferinta de presa la Timisoara. Ulterior, ministrul ungar a reluat apelul intr-un mesaj pe Facebook.


”E timpul pentru Romania, prietenii nostri austrieci sa nu-i stea in cale!”, a scris ministrul ungar pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Kronika, ministrul a precizat, in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul roman al Transporturilor, Sorin Grindeanu, ca exista zece legaturi rutiere intre cele doua tari care nu pot fi deschise decat o zi pe saptamana, deoarece Romania nu a primit inca permisiunea de a adera la spatiul Schengen.

Prin urmare, de aici as dori sa le cer politicos, dar ferm – ca sa nu folosesc cuvantul „indemn” – prietenilor nostri austrieci sa nu blocheze aderarea Romaniei la Schengen in toamna acestui an”, a spus el.

El si-a exprimat speranta ca decizia in acest sens se va baza pe fapte reale. Szijjártó a declarat ca este in interesul national al Ungariei ca Romania sa adere la Schengen cat mai curand posibil. Acest lucru ar insemna zece noi puncte de trecere a frontierei, iar din acel moment nu va mai fi nevoie sa se astepte la granita.

El a subliniat ca Romania este a treia cea mai importanta piata de export a Ungariei si o locatie favorita de investitii pentru capitalul maghiar si ca cele doua tari au comunitati nationale care traiesc pe teritoriul celeilalte. „Este timpul sa nu mai perturbam relatiile dintre cele doua tari cu controale la frontiera”, a spus el.

Ministrul ungar de externe a sustinut extinderea spatiului Schengen si la   Forumul strategic desfasurat la Bled, Slovenia.

Ministrul a declarat ca este rusinos ca Bulgaria si Romania nu sunt inca membre ale zonei Schengen.

El a mai sustinut extinderea UE cu noi state membre. Uniunea Europeana trebuie sa priveasca extinderea ca pe o prioritate, deoarece integrarea Balcanilor de Vest ar intari considerabil blocul comunitar, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, citat de schengenvisainfo.com. (Mara Ion)

Leave a Reply