Festivalul Fanfarelor! Ina Chiriac si Fanfara din Cozmesti, recital pe scena Muzeului Satului Banatean din Timisoara (P)

In ultima duminica a lunii septembrie, sunteti invitati sa retraiti emotiile, nostalgia si atmosfera Banatului de altadata, la Festivalul Fanfarelor! Cea de-a 35-a editie a evenimentului se va desfasura duminica, 24 septembrie 2023, si va aduce pe scena Muzeului Satului Banatean sapte redutabile formatii muzicale.


Festivalul este organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis si este finantat de Consiliul Judetean Timis, iar accesul publicului este liber.

Festivalul se va deschide la ora 16,30, cu parada fanfarelor in incinta Muzeului Satului Banatean. De la ora 17, va incepe spectacolul in cadrul caruia fiecare fanfara va sustine un recital pe scena muzeului. Invitatii de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almas, judetul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Societatii Culturale Doinitorii Banatului din Mercina, comuna Varadia, judetul Caras– Severin; Fanfara din Giroc si Fanfara Trandafirul Calafindesti din judetul Suceava.

De la ora 19, publicul va avea ocazia sa asculte un recital sustinut de invitatii speciali ai acestei editii, Ina Chiriac si Fanfara din Cozmesti, judetul Iasi.

Fanfara din satul Cozmesti a fost infiintata in urma cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche fanfara din tara. Formatia isi revendica radacini adanci in traditia si cultura romana, este castigatoarea a numeroase trofee si premii importante la festivaluri si concursuri, datorita tehnicii de interpretare, unica si inconfundabila, performand fara nicio dificultate orice gen de muzica, doar live, doar „dupa ureche”, fara a cunoaste notele muzicale, incepand cu muzica autohtona, hora si sarba, continuand cu muzica balcanica, pop, gypsy etc.

In anul 1969, participand la primul festival al fanfarelor din tara, cu o componenta de 80 de instrumentisti, Fanfara din Cozmesti a obtinut marele trofeu si a facut primele imprimari la Casa de discuri Electrecord.

De-a lungul unei longevive si stralucite traiectorii artistice, fanfara a fost invitata la numeroase festivaluri din tara, dar si din strainatate. Muzica sa a rasunat in Italia, Franta, Germania, Lituania, Spania, Polonia, Ucraina. Solista formatiei, Ina Chiriac, colaboreaza cu Fanfara de Cozmesti de 16 ani. Interpreta in varsta de 30 de ani este fiica unuia dintre cei mai vechi membri ai fanfarei, de unde a si mostenit talentul si pasiunea pentru muzica.

Intrarea este libera la Festivalul Fanfarelor. Programul muzical va fi prezentat de Tania Stavila- Tunas. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu finantare de la Consiliul Judetean Timis. (I.P.)

Leave a Reply