Legea bunul plac la AJF! Sefii fotbalului din Timis inca nu au catadicsit sa organizeze Adunarea Generala ordinara anuala, incalcand flagrant statutul asociatiei

Pentru ca orice activitate sa se desfasoare in conditii optime e necesar sa existe, si mai ale sa fie respectate, niste reguli acceptate de catre toti cei implicati in respectiva activitate. Fotbalul nu poate face exceptie si de aceea el functioneaza in conformitate cu niste regulamente si statute. Acestea sunt astfel stabilite ca sa fie in concordanta cu regulamentele si statutele de la nivel international.


Daca la regulamente, forurile, nationale sau locale, nu au niciun drept de a interveni cu modificari, la statute exista prevederi valabile la nivel national, toti membrii afiliati FRF, incluzand aici si AJF-urile, trebuind sa-si adapteze statutele conform modelului transmis de catre federatie, pentru uniformitate.

Statutul, la nivel national sau local, astfel legalizat devine „Constitutia” membrilor afiliati. Ca atare el trebuie respectat ad litteram! Fara interpretari personale sau personalizate.

Conform Art. 23, alin. (2) din Statul AJF Timis, Adunarea Generala ordinara ANUALA trebuia sa se desfasoare INAINTE de startul competitiilor. Ea trebuia sa valideze o serie de masuri luate de catre Comitetul Executiv al AJF in perioada cuprinsa de la precedenta Adunare Generala ordinara, cea din 2022, pana la cea ce trebuia programata in 2023.

Mai mult decat atat, cu aceasta ocazie conducerea AJF trebuia sa prezinte membrilor afiliati o dare de seama privind activitatea desfasurata in campionatul trecut si bilantul contabil aferent anului 2022, care trebuia APROBAT de membrii afiliati in cadrul Adunarii Generale.

Tot cu aceasta ocazie trebuiau aprobate noile afilieri de cluburi / asociatii, validate PROVIZORIU de catre Comitetul Executiv, dar si dezafilierile de asemenea validate provizoriu de catre Comitetul Executiv.

Statutul spune in mod explicit ca Adunarea Generala si ordinea de zi a acesteia trebuie transmise membrilor afiliati cu 30 de zile inaintea datei de desfasurare a acesteia. Mai mult, secretarul general al AJF are OBLIGATIA de a anunta membrii afiliati despre data desfasurarii Adunarii Generale cu 90 de zile inainte. Membrii pot face propuneri pentru ordinea de zi timp de 30 de zile, iar cu alte 30 de zile inainte ordinea de zi devine definitiva.

Ce avem noi in schimb la AJF Timis? O incalcare flagranta a propriului Statut de catre conducerea actuala, care nu a organizat pana in acest moment nicio Adunare Generala in anul 2023 si nu a dat deloc socoteala membrilor afiliati despre ce a facut in anul ce a trecut! Asta in conditiile in care campionatul 2023 – 2024 a inceput la toate nivelele. Or, cutuma spune ca Adunarea Generala trebuie convocata si organizata INAITEA startului competitiilor pentru ca acestea sa se desfasoare legal si regulamentar.

Nu se cunosc, insa motivele pentru care conducerea AJF Timis a incalcat flagrant prevederile propriului Statut si nu a organizat pana la aceasta data Adunarea Generala. Insa „mesajul” pe care il „transmit” diriguitorii vremelnici ai fotbalului local celor care i-au ales este unul de DESCONSIDERARE si COMPORTAMENT DISCRETIONAR! Sefii uita un aspect absolut esential: cei care i-au ales, ii pot si schimba!

Iar „puterea” nu este de fapt a lor, ci a membrilor afiliati, ei, sefii, trebuind sa dea socoteala membrilor despre cum au gestionat activitatea, nu invers!

Insa, la AJF Timis, conducerea trateaza membrii ca fiind „proprietate personala”, iar AJF-ul ca pe jucaria lor.

O veche vorba romaneasca spune: cat o fi roata de patrata tot se mai invarte o data! Aviz ajefistilor! Pentru ca bunul plac al cuiva nu „bate” nici Statutul, nici regulamentele! (Carla Radulescu)

Leave a Reply