Kunsthalle Bega: Cine sunt curatorii care au castigat Bega Art Prize 2023 (P)

Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii a permis dezvoltarea unui numar mare de expozitii / teoretice cronologice tematice experimentale alternative / la care s-au adaugat cele mai diferite profiluri de curatori institutionali si independenti avand ca valori subiectivitatea si autonomia. Confortul, siguranta si, eventual, riscul au aparut mai tarziu. In acest context fiecare artist este important.


Eliminand puterea, controlul, narativul influentei, bugetul supradimensionat si sintagma “sell or die”, te intorci la scena de arta adevarata… idei – spatii – artisti – curatori. Un context alergic la aroganta, un context care valideaza spatii de claritate impune o pasionanta promovare a artistilor tineri si aduce in discutie curatori de ultima ora.

Pentru Bega Art Prize 2023, Kunsthalle Bega / Alina Cristescu, Andreea Draghicescu, Bogdan Rata / i-au dat ca masura de valoare un „BILET ALB” curatoarei Liviana Dan. Liviana Dan a desemnat castigatori trei curatori / Cristina Stoenescu, Georgia Tidorescu, Horatiu Lipot – si a argumentat aceasta selectie folosind codul si contextul curatorial al fiecaruia.

Cristina Stoenescu lucreaza cu programe si teritorii „premium”. Stilul ei s-a format din claritate si seriozitate. Abordarile curatoriale sunt despre arta si politica, rolul artistului in societate, postumanism si fotografie contemporana. Pentru ca timpul nu mai este al nostru, Cristina Stoenescu foloseste spatiile simultane ale absentei, arhivele absentei.

Gradina, casa, ospitalitatea, tapetul matasos vin direct din atmosfera regala a muzeelor si academiilor londoneze. Cristina Stoenescu a fost un agent pentru transformarea profunda a unor artisti si a unor galerii. Exista o dulce incantare, dar exista si o distanta intre persoanele si obiectele solitare. Preocupata de „ferestrele unui viitor trecut”, Cristina Stoenescu propune un tip de curatoriat elegant, subtil, intelectual, rar in scena de arta. In arta a reusit. Poate reuseste sa aduca aceleasi standarde si in legatura arta / politica.

Pentru Georgia Tidorescu, punerea in scena a unui program expozitional, a unui 1to1 cu un artist, a unui text curatorial este un vis. Intr-un anumit fel, ce face „gia – energia ori gia – poezia” este un proiect „pentru implementarea senzatiei ca mai trebuie ceva”… adica nori roz, masini de inghetata, tatuaje, bretonul roz tinut in ordine de ochelari negri, un portret facut de George Rosu si pentru care Gia starneste gelozia… Gia dezvolta proiecte la Gaep Art Encounters Artanonstop Indecis Balamuc Contrasens despre o lume care asteapta sa fie construita. Gia reuseste sa faca post adevarul alternativ. Paralel cu realitatea, Gia impune brusc claritatea pentru o colectie de izolare; este vorba de precaritate / este vorba de nesiguranta… Gia impune artisti rebeli care dinamiteaza politicul si nu se sperie de nimic.
Un standard asumat de Gia in aceasta lume alternativa este capacitatea de a vehicula diverse „memes”. O expertiza periculoasa pentru antecamera puterii.
Si Gia energia=poezia continua sa poarte perle negre si un ruj / Dior rosu / cel mai rosu rosu…

Horatiu Lipot are wildcard pentru geometriile laterale. Exista in programul lui curatorial umbre, risc total, un destin nehotarat. Esti obligat sa gandesti foarte – foarte clar daca Horatiu Lipot este radical ori psyho-poetic. Daca accepti „o dezertare care nu implica plecare oficiala”, Horatiu are curaj intelectual, stapaneste teoretic vizualul, trece usor peste zonele controversate…

Daca accepti un parcurs, un soi de underground de tipul „claritatea usoara a salatei de avocado dimineata”, Horatiu are o pozitie extravaganta…
Daca accepti „o lumina uitata pe prispa”, starile mici, domestice, icoanele nevazute, Horatiu are puterea sa inteleaga starile cu un contur dificil…
Foloseste spatii ca Atelier35, IOMO, Sector 1, Cazarma U si lucreaza cu artisti de cariera, artisti de atitudine ori… “fringe artists”. Rebel si excentric trece sub radar victimele artei. Ups! Horatiu… este adevarul prima victima in arta?!

Kunsthalle Bega este un spatiu alternativ si experimental de arta, fondat in 2019 la Timisoara de Alina Cristescu, Liviana Dan si Bogdan Rata prin Fundatia Calina, organizatie non-guvernamentala, cu o platforma non-profit, activa neintrerupt de 16 ani pe scena de arta contemporana. Dedicata sustinerii productiei artistice si intelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectiva curatoriala, acorda premiul Bega Art Prize unui curator roman care reuseste sa schimbe regulile perceptiei actului curatorial. Implicata in proiecte educationale cu comunitati diverse , promoveaza importanta majora a publicatiilor de arta.

Curatori premiati: Anca Verona Mihulet (2019), Sandra Demetrescu (2020), Cosmin Costinas (2021), Diana Marincu (2022).

Echipa: Alina Cristescu, Vlad Cindea, Andreea Draghicescu, Loredana Ilie, Gavril Pop, Bogdan Rata, Andreea Tiriplica, Lajos Ugron, Sorin Stefan.

(I.P.)

 

Leave a Reply