Activitatea instantelor de judecata si a parchetelor din toata tara, suspendata timp de 4 ore! Grefierii se opun incasarii salariilor restante prin „titluri de plata”

Activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, va fi suspendată, joi, timp de 4 ore. Sindicatul National al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anuntat ca vor fi suspendate inclusiv sedintele de judecata.


Sindicatul a transmis un comunicat de presa in care anunta solicitarile:

”Solicitam coalitiei de guvernare respectarea hotararilor judecatoresti definitive prin care instantele de judecata romane au constatat existenta unor inechitati ca urmare a aplicarii sau neaplicarii unitare a vechilor legi succesive de salarizare, in ceea ce priveste personalul din sistemul judiciar.

Emiterea unui act normativ prin care Statul Roman se legitimeaza sa nu respecte obligatiile stabilite prin hotarari pronuntate de Puterea judecatoreasca are un caracter arbitrar, lasa fara continut forta executorie a hotararilor judecatoresti si este un atac direct la independenta justitiei, in ansamblul sau.

Prin proiectul de ordonanta de urgenta pus pe ordinea de zi a sedintei Guvernului din data de 14 decembrie 2023, plata sumelor reprezentand drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei, stabilite prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplatite pana la data de 31.12.2023, se realizeaza prin emiterea unor titluri de plata conform prevederilor din prezenta ordonanta.

Aceste titluri de plata se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani, in transe anuale egale.

Titlurile de plata nu vor purta dobanzi, iar pe durata esalonarii este interzisa executarea silita.

Or, aceste drepturi au fost deja esalonate pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul 2018, iar o noua esalonare pe o durata si mai indelungata de timp face ca obligatia de plata si de asigurare a fondurilor necesare platii sa depinda exclusiv de vointa guvernului, care in ultima perioada a preluat prerogativele puterii legislative si care „legifereaza” dupa bunul plac, daca, si mai ales cand, isi executa obligatiile fata de proprii cetateni.

Reamintim ca prin hotararea din data de 30.03.2023, Romania a fost condamnata la CEDO in cauza „State si altii contra Romaniei” pentru ca a refuzat sa execute sau a executat intarziat hotararile judecatoresti.

Mai mult decat atat, in ultimii ani, inainte de adoptarea bugetului de stat, Guvernul s-a prevalat de crize si restrictii bugetare ca sa justifice emiterea actelor normative prin care au fost esalonate drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive.

In prezent, potrivit declaratiilor publice ale prim-ministrului, Romania se bucura de crestere economica si chiar de cel mai mare PIB inregistrat vreodata, astfel incat nu se justifica emiterea unei ordonante de urgenta prin care drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive sa fie executate prin emiterea de titluri de plata.

Prin introducerea in proiectul de ordonanta de urgenta a unor masuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariatii din sistemul judiciar, Guvernul Romaniei instituie un tratament discriminatoriu in interiorul sistemului bugetar, intrucat numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate in titluri de plata.

Totodata, este incalcat principiul egalitatii statutului cu cetatenii in fata legii, in situatia in care, in calitate de debitor, puterea executiva, stabileste arbitrar si proroga modul de executare a obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti definitive.

Exemplul dat de Guvern propriilor cetateni, prin alegerea, dupa bunul plac, a hotararilor judecatoresti pe care le va executa si de a stabili modul si perioada de punere in executare, este un act specific dictaturilor si poate constitui un precedent periculos pentru statul de drept si pentru drepturile si libertatile cetatenilor, intrucat prin nerespectarea hotararilor judecatoresti, Justitia din Romania nu mai este respectata ca o putere in stat.

Inechitatile salariale din sistemul judiciar se regasesc si la alte categorii socio-profesionale, pentru care puterea executiva si legislativa au gasit mijloace legale si fondurile necesare pentru rezolvarea si achitarea acestora, in timp ce, pentru sistemul judiciar, au fost tratate cu superficialitate si nu s-a dorit rezolvarea lor cu adevarat.

Mai mult, modul de rezolvare a inechitatilor salariale din justitie prin hotarari judecatoresti definitive pronuntate in aplicarea legii, a fost folosit tendentios pentru instigarea opiniei publice si a societatii civile impotriva sistemului judiciar, acuzat fiind ca isi face singur dreptate.

Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca atat organizatia noastra sindicala, cat si institutiile reprezentative ale sistemului judiciar, au inaintat numeroase propuneri de rezolvare a acestor inechitati salariale, insa au ramas fara ecou din partea factorului decident politic.

Avand in vedere ca, incepand cu data de 11 decembrie 2023, organizatia noastra sindicala a declansat forme de protest pe perioada nedeterminata, solicitam public Guvernului Romaniei sa nu adopte un act normativ vizibil neconstitutional care sa inrautateasca situatia salariatilor din sistemul judiciar si sa asigure fondurile necesare pentru plata integrala a salariilor si a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative.

In caz contrar, gradul de tensiune si nemultumire al personalului va conduce in perioada urmatoare la blocarea totala a activitatii in instante si parchete.”

(Sindicatul National al Grefei Judiciare DICASTERIAL)

Leave a Reply