Masuri fiscale care intra in vigoare de la inceputul anului 2024. Taxe mai mari pentru firme si persoane fizice, telemunca nu mai este subventionata

Masuri fiscale care intra in vigoare de la inceputul anului: 2024 vine cu taxe mai mari pentru multe firme si persoane fizice si, implicit, o scadere a veniturilor, a consumului si a investitiilor.


Care sunt principalele masuri fiscale care intra in vigoare de la inceputul anului:

De la 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pentru microintreprinderi vor fi de 1% daca realizeaza venituri de pana la 60.000 euro inclusiv si nu au activitati pentru anumite coduri CAEN (in principal tehnologia informatiei, Horeca, activitati medicale) si de 3% pentru celelalte

Se modifica una dintre conditiile pentru incadrarea unei persoane juridice romane ca microintreprindere:

  • persoana juridica romana respectiva trebuie sa aiba asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si sa fie singura microintreprindere stabilita de catre asociati/actionari.

Totodata, se introduce o noua conditie pentru incadrarea ca microintreprindere: firma respectiva sa fi depus la termen situatiile financiare anuale.

In cazul impozitului pe venit si al contributiilor sociale, modificarile aduc la acelasi numitor comun toate facilitatile existente pentru angajati, cu exceptia celor din cercetare-dezvoltare.

O alta modificare cu efecte importante este cea privind fiscalizarea unor beneficii acordate angajatilor. Valoarea tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta se vor include in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Se renunta la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemunca, urmand sa nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit si contributiile sociale.

Se aduc modificari privind termenul de transmitere a facturilor electronice pentru care exista obligatia transmiterii prin sistemul national RO e-Factura si sanctiunile aplicabile pentru persoanele impozabile stabilite in Romania.

Pana pe 30 iunie 2024, in situatia in care atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inrolati in sistemul national RO e-Factura, facturile emise trebuie transmise in termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii/termenul-limita de emitere a acestora conform Codului fiscal.

Incepand cu 1 iulie 2024, pentru nerespectarea termenului de transmitere de cinci zile calendaristice, se aplica amenda contraventionala la nivelul stabilit anterior prin Legea nr. 296/2023, in functie de tipul contribuabilului.

In domeniul TVA dispar multe cote reduse sau se majoreaza de la cota de 5% la cota de 9% (tot o cota redusa fata de cea standard de 19%).

(Impact Press)

 

Leave a Reply