Arestare preventiva! Patronul pensiunii Ferma Dacilor, unde un incendiu a ucis 8 persoane, a fost trimis in spatele gratiilor

Magistratii de la Judecatoria Ploiesti au decis miercuri arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Cornel Dinicu, patronul real al firmei care administra pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, potrivit surselor oficiale. Adrian Vitomir Ristin si Marian-Viorel Olteanu, administratori formali, au fost plasati sub arest la domiciliu.


Deciziile nu sunt definitive, putand fi contestate in 48 de ore. Incendiul de la Ferma Dacilor a provocat moartea a opt persoane.

Procurorii i-au retinut marti pe Cornel Dinicu si cei doi patroni ai firmei care detine oficial pensiunea Ferma Dacilor din Tohani. Este vorba despre Adrian Vitomir Ristin si Marian-Viorel Olteanu, care detin in procente egale Ferma Dacilor Production SRL. In dosar sunt cercetati pentru fals intelectual si abuz in serviciu si fostul si actualul primar al comunei Gura Vadului.

Cornel Dinicu se prezenta ca patron al pensiunii Ferma Dacilor, insa in acte pensiunea apartine firmei Ferma Dacilor Production SRL, in care Dinicu nu are oficial nicio calitate.

Procurorii mai arata, intr-un comunicat de presa al parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, ca sursa probabila a incendiului din 26 decembrie, in urma caruia au murit opt oameni, a fost „efectul termic al curentului electric”.

Potrivit surselor G4Media, ar fi vorba despre un televizor care s-a incins si a provocat focul.

Din cercetarile efectuate pana in prezent a rezultat suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2016 – 26.12.2023, in realizarea obiectului de activitate si in interesul societatii comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar si a celor doi administratori in fapt), societatea comerciala a functionat in mod sistematic prin incalcarea repetata a dispozitiilor legale privind derularea activitatii de „cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, desfasurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova, arata procurorii.

Astfel, constructia corpului principal de cladire, ce include restaurant, bucatarie si spatii de cazare la parter si mansarda, a fost executata in regie proprie, fara obtinerea avizelor si autorizatiei de construire.

Totodata, demersurile si masurile dispuse pentru „intrarea in legalitate” au fost realizate cu incalcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicata privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si ale Legii nr. 10/1995 republicata privind calitatea in constructii.

De asemenea, unitatea turistica a functionat cu incalcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de constructii care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu si a normativelor aplicabile in domeniu, respectiv fara obtinerea avizelor si a autorizatiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pentru functionarea corespunzatoare, si fara respectarea normelor privind securitatea la incendiu, precizeaza sursa citata.

„Situatia expusa anterior a creat premisele izbucnirii si propagarii la data de 26.12.2023, in jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului si la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabila a incendiului fiind «efectul termic al curentului electric»”, se arata in comunicat.

De asemenea, in cauza s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale si fata de alte trei persoane fizice, dupa cum urmeaza:

Cu privire la una dintre aceste persoane, pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual in forma continuata doua acte materiale si abuz in serviciu in forma continuata – doua acte materiale.

„Din cercetarile efectuate pana in prezent a rezultat ca la datele de 16.06.2020 si 29.09.2020, in calitate de functionar public – primar al comunei Gura Vadului, impreuna cu un alt functionar public din cadrul Primariei Gura Vadului, cu responsabilitati in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului, a emis doua certificate de atestare a edificarii/extinderii constructiei, atestand fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, omitand sa verifice indeplinirea conditiilor prevazute de lege.

Functionarul public si-a indeplinit defectuos indatoririle de serviciu, cauzand o vatamare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu indeplinirea conditiilor de siguranta a constructiilor oferite spre inchiriere in regim hotelier de persoana juridica mentionata anterior, precum si a drepturilor fundamentale la integritate corporala si viata”, se arata in comunicat.

Cu privire la o alta persoana, pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual si abuz in serviciu. Conform procurorilor, la data de 11.11.2020, in calitate de functionar public – primar al comunei Gura Vadului, impreuna cu functionarul public din cadrul Primariei Gura Vadului, cu responsabilitati in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificarii/extinderii constructiei, atestand fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului. Astfel, s-a omis verificarea indeplinirii conditiilor prev. de art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si a conditiilor cumulative prev. la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

Prin indeplinirea defectuoasa a indatoririlor de serviciu de catre suspect, s-a cauzat o vatamare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu indeplinirea conditiilor de siguranta a constructiilor oferite spre inchiriere in regim hotelier de persoana juridica mentionata anterior, precum si a drepturilor fundamentale la integritate corporala si viata, se arata in comunicat.

In raport de cea de-a treia persoana, pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual in forma continuata – trei acte materiale si abuz in serviciu in forma continuata – trei acte materiale.

La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 si 11.11.2020, in calitate de functionar public in cadrul Primariei Gura Vadului, cu responsabilitati in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului, impreuna cu cele doua persoane care au indeplinit, succesiv, functia de primar al comunei Gura Vadului, a emis doua, respectiv un certificat de atestare a edificarii/extinderii constructiei, atestand fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului.

Functionarul public a omis sa verifice indeplinirea conditiilor legale mentionate mai sus, indeplinindu-si defectuos indatoririle de serviciu si cauzand astfel o vatamare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu indeplinirea conditiilor de siguranta a constructiilor oferite spre inchiriere in regim hotelier de persoana juridica mentionata anterior, precum si a drepturilor fundamentale la integritate corporala si viata, sustin procurorii.

„Azi, 02.01.2024, fata de cele trei persoane fizice avand calitatea de administratori (un administrator statutar si doi administratori in fapt) s-a dispus masura preventiva a retinerii pe o durata de 24 de ore”, a anuntat parchetul.

Context. Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova au facut marti dimineata opt perchezitii la administratorii firmei Ferma Dacilor si Primaria Gura Vadului.

Ferma Dacilor din Tohani, judetul Prahova, a fost mistuita de un incendiu in a doua zi de Craciun, iar trei adulti si un copil au fost gasiti carbonizati. Compania a facut afaceri de 5,5 milioane de lei si un profit de 2 milioane de lei, anul trecut. Cornel Dinicu, cel care se prezenta drept patron, afirma intr-un interviu ca avea probleme cu autorizatiile, care veneau greu. „Daca stateam dupa ei, nu se realiza niciodata proiectul asta”, spunea el.

Firma initiala pe care era operat businessul este Ferma Dacilor Traditional, insa aceasta figureaza radiata deja de mai multi ani. La aceeasi adresa insa, apare firma Ferma Dacilor Production SRL, inregistata in anul 2016 in Tohani, judetul Prahova, care ofera „facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”.

Compania a inregistrat rezultate bune si in crestere inca de la infiintare. In 2022, afacerile au urcat cu 30%, pana la 5,5 milioane de lei. Profitul a crescut si el cu 22%, la 1,9 milioane de lei. Numarul de angajati urcase de la 6 la 11. Compania avea, totusi, si datorii in crestere, la 1,1 milioane de lei.

Ferma Dacilor Production SRL este detinuta in procente egale (50%) de Adrian Vitomir Ristin si Marian-Viorel Olteanu. Marian-Viorel Olteanu mai detine (95%) impreuna cu Elena Coralia Olteanu (5%) si firma Mitan TotalCons SRL, infiintata in 2017 in Calugareni, Prahova, cu obiect de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”. Adrian Vitomir Ristin mai detine (100%) si firma Burebista Carmangerie SRL, infiintata in 2019 in Mizil, Prahova, cu obiect de activitate „Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)”.

Cu toate acestea, drept patron se prezenta Cornel Dinicu, „discret antreprenor” prahovean. Cornel Dinicu era in 1996 liderul unui clan de bodyguarzi din cartierul studentesc Regie. Un an mai tarziu este arestat si condamnat la 4 ani de inchisoare pentru amenintare si lovire.

Este implicat apoi in Afacerea „Portbagajul” care a dus la demiterea sefului Politiei Capitalei, iar in 2007 se consuma ultimul moment in care Dinicu apare in media din postura de om certat cu legea: potrivit ziarelor de atunci, SIE il urmarea pe Cornel Dinicu pana in Sierra Leone intr-un dosar al minelor de diamante. De atunci, Dinicu investeste intr-o piscina in Mizil si, mai recent, in Ferma Dacilor din Prahova, scrie Economedia.ro. (V.E.)

Leave a Reply