Mica Unire, sarbatorita si la Timisoara! Ceremonia militara si religioasa, incheiata cu o simbolica hora a unirii

Sute de timisoreni s-au prins de mana, miercuri, 24 ianuarie 2024, la 165 de ani de la celebra Hora Unirii jucata de romani la Iasi, si au dansat simbolica hora a unirii, in sunet de fanfara, in Piata Unirii din Timisoara, in frunte cu Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis, prefectul Mihai Ritovoiu si viceprimarul Cosmin Tabara.


Institutia Prefectului Timis a organizat la Timisoara, o ampla ceremonie militara si religioasa cu prilejul sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane in Piata Unirii.

Prefectul Mihai Ritivoiu a dat citire mesajului prim-ministrului Marcel Ciolacu.

“Dragi romani, in urma cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, romanii si-au unit eforturile si au pus bazele Romaniei ca stat national, unitar si democratic. Si atunci, multi s-au opus. Si din afara tarii, dar si din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca romanii sa nu fie uniti. Astazi, la 165 de ani de atunci, Romania a intrat intr-o noua etapa a modernizarii sale. O etapa care ii va permite sa se dezvolte si sa creasca la adevaratul sau potential”, este o parte a mesajului premierul Ciolacu, citat de Ziua de Vest.

Cu acest prilej, s-au depus coroane in fata plachetei comemorative amplasate pe cladirea restaurantului „Café Cuza” la intersectia strazii Eugeniu de Savoya cu Episcop Augustin Pacha.

Aici, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a innoptat, impreuna cu familie, in ultima noapte pe teritoriul Romaniei, in drumul lui spre pribegie.

Manifestarile din Piata Unirii au cuprins prezentarea onorului, salutarea drapelului de lupta, ocuparea locului in dispozitiv, intonarea Imnului National al Romaniei.

De asemenea, a avut loc oficierea serviciului religios, iar Alin Nica si Cosmin Tabara au tinut alocutiuni in care au aratat importanta Unirii pentru Romania moderna si rolul primordial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ce spun istoricii despre importanta Micii Uniri

Istoricii ne explica faptul ca Unirea Principatelor Romane – Moldova si Tara Romaneasca, in 24 ianuarie 1859, a fost actul politic fundamental prin care s-au pus bazele constituirii statului national roman.

Deputatii alesi pentru Adunarea Electiva a Tarii Romanesti in 1859, in sedinta Adunarii din 24 ianuarie 1859, au votat, in unanimitate (64 de voturi, 2 deputati au lipsit), alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Tarii Romanesti.

In anii care au urmat evenimentelor din 1848, revolutionarii aflati in exil au intreprins o serie de actiuni prin care au promovat unirea romanilor in fata comunitatii internationale, in special in spatiul vorbitorilor de limba franceza.

Au fost trimise memorii imparatului Napoleon al III-lea Frantei si prim-ministrului britanic Palmerston si au fost publicate o serie de reviste: Romania viitoare (Paris, 1850), Junimea romana (Paris, 1851), Republica Romana (1851/1853, Paris/Bruxelles).

Dupa 1853, o parte a revolutionarilor s-au intors in tara si s-au inscris in formatiunea politica Partida Nationala si au infiintat “Comitetele Unirii” in Moldova si Tara Romaneasca.

Ideile si le-au facut cunoscute prin publicatiile iesene Romania literara, Steaua Dunarii si Romanul, aparut la Bucuresti.

24 ianuarie 1859, sub conducerea liderului unionist Alexandru Ioan Cuza, a avut loc Unirea Principatelor Romane (Moldova si Tara Romaneasca).

Aceasta unire a fost primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman.

Pentru Biserica Ortodoxa Romana, Unirea Principatelor Romane a constituit un pas important pentru recunoasterea oficiala a autocefaliei, in anul 1885, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a constituit un element favorabil pentru ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rang de patriarhie, in anul 1925. (I.P.)

Sursa foto: Ziua de Vest

Leave a Reply