Actrita Maia Morgenstern, in Sidy Thal, spectacolul despre atentatul terorist din 1938 de la Timisoara (P)

Teatrul German de Stat din Timisoara invita publicul spectator la patru reprezentatii Sidy Thal, productie scrisa de Thomas Perle & Clemens Bechtel, in regia lui Clemens Bechtel. Spectacolul este o coproductie cu Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti si se joaca in ambele orase.


Astfel, primele doua reprezentatii vor avea loc la Bucuresti in zilele de 26 si 27 ianuarie 2024, de la ora 19, pe scena Teatrului Evreiesc, iar urmatoarele, in 30 si 31 ianuarie 2024, la Timisoara, in sala TGST, de la ora 19.30. Punctul de intalnire al publicului timisorean este intrarea in Palatul Culturii de pe strada Marasesti, nr. 2, langa agentia de bilete a Teatrului National „Mihai Eminescu”.

Spectacolul itinerant, care a marcat, in 2023, la premiera, comemorarea a 85 de ani de la atentatul terorist din 1938 de la Timisoara, spune povestea celor implicati in evenimentele acelor zile, agresori si victime. Atacul legionar, care s-a produs in Palatul Culturii si in care si-au pierdut viata patru oameni, iar alti 70 au fost raniti, s-a materializat in contextul vremurilor tulburi din perioada interbelicului, cand extrema dreapta a devenit una dintre cele mai influente miscari politice si sociale din Romania.

Evenimentul, putin cunoscut in orasul Timisoara, Capitala Europeana a Culturii in 2023, a fost cercetat de dramaturgul Thomas Perle si regizorul Clemens Bechtel cu ajutorul Mariei Madalina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”. Dupa un pogrom ingrozitor la Bucuresti, la inceputul anului 1941, fortele de securitate romanesti, impreuna cu Wehrmachtul, au ucis aproximativ 13.000 de evrei, la Iasi, in acelasi an. Cei din estul tarii au fost deportati in Transnistria, in timp ce evreii din zonele care inainte apartinusera Ungariei au fost ucisi in lagare de exterminare. Potrivit cercetatorilor, aproximativ 350.000 de evrei au murit in mod violent in zonele din Romania Mare, pana la jumatatea anului 1942.

Piesa de teatru si productia sunt o incercare de a reconstitui atacul din 1938 si perioada in care antisemitismul si fascismul au devenit parte din viata de zi cu zi intr-o societate multiculturala, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Razboi Mondial si la Shoah, exterminarea sistematica a peste sase milioane de evrei din Europa.

“Ceea ce ma intereseaza in mod deosebit in aceasta abordare sunt doua intrebari: Cum reconstruim trecutul? Din ce perspective? Ma preocupa si mai mult examinarea valorii teatrului. De ce vrem sa continuam sa jucam in timp ce lumea se prabuseste in jurul nostru? Ce valoare are de fapt cultura in astfel de momente? Pentru noi, ca artisti, dar si pentru altii: pentru autorii violentei si pentru victimele violentei. Cand ar fi mai bine sa ne oprim, sa tacem?”, se inab Clemens Bechtel, regizorul Sidy Thal

Biletele reprezentatiilor de la Timisoara se pot achizitiona aici: https://www.entertix.ro/evenimente?s=sidy+thal sau de la agentia de la bilete a Teatrului German. Va asteptam la teatru!

Cu: Enikő Blénessy / Viorica Predica / Maia Morgenstern, Silvia Török / Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Branici, Rares Hontzu / Mircea Dragoman, Richard Hladik / Mihai Prejban.

Ansamblul „Motl, fiul Cantorului” de Scholem Alejchem si vocile de pe audio-walk: Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Branici, Rares Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban, Isolde Cobet.

Instrumentisti: Serena Voaides (invitata), Alina Talianu (invitata), Mihai Pintenaru.

Decorul si costumele: Steff Chelaru (invitata), Ioana Groza (invitata) • Muzica: Dan Simion (invitat) • Documentare: Maria Irimia (invitata) • Colaborare dramaturgica: Dan Druta (invitat) • Asistenta de regie: Isolde Cobet • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnica: Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Inregistrari pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka (invitat) • Pregatire muzicala: Roxana Ardeleanu (invitata).

(Teatrul German de Stat din Timisoara)

 

Leave a Reply