Proiect de reorganizare a ANAF: Inspectorii antifrauda vor purta arme, cresc salariile, iar divulgarea secretului fiscal va fi pedepsita

Minsterul Finantelor a pregatit un proiect de reorganizare a Fiscului, de la 1 aprilie, care are la baza imbunatatirea structurii de control operativ (a Directiei generale antifrauda fiscala – DGAF) privind lupta impotriva evaziunii si fraudei fiscale, dar vine si cu alte noutati. Vor incepe multe controale ale Antifraudei pe e-Transport si e-Sigiliu, iar inspectorii vor purta armament in anumite situatii


Ministerul Finantelor propune revenirea la utilizarea unei functii publice specifice structurii de antifrauda, respectiv functia de inspector antifrauda “care sa sustina si sa reflecte intr-o maniera consistenta dezvoltarea activitatii, cu modificarea in mod corespunzator a cadrului legal aplicabil functiei publice si functionarilor publici (OUG nr. 57/2019 cu modificarile si completarile ulterioare)”.

Potrivit prevederilor legale, organele de control din cadrul DGAF sunt in permanenta la dispozitia serviciului.

„Astfel aceasta structura poate interveni operativ prin controale antifrauda ori de cate ori starea de fapt o impune, fiind binecunoscut ca faptele de evaziune fiscala sunt premeditate, autorii acestora putand actiona oricand si oriunde in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale”, informeaza nota de fundamentare.

Aceasta mai spune ca atributiile si datele corespunzatoare operationalizarii sistemelor RO e – Transport si RO e-Sigiliu si avand in vedere, totodata, noile reglementari legale privind prevenirea si combaterea unor activitati economice ilicite, exista premisa ca numarul de actiuni operative de control sa creasca exponential, fiind necesara o consolidare a functiei ocupate de personalul care efectueaza control antifrauda.

„Obligatiile specifice, suplimentare comparativ cu alte functii generale din cadrul ANAF, precum punerea permanenta la dispozitia serviciului, portul de armament si de uniforma necesita reglementarea unor drepturi corelative printr-un statut special, aprobat prin lege”, spune documentul.

Astfel, arata MF, pot fi perfectionate cerintele profesionale si de integritate, dar si alte aspecte esentiale pentru asigurarea unei stabilitati institutionale, ca premisa pentru eficientizarea activitatii DGAF si atingerea obiectivului strategic al ANAF pe linia prevenirii si combaterii evaziunii fiscale.

Conform proiectului, „personalul Agentiei din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala care ocupa functii publice specifice poarta, in timpul serviciului, uniforma, insemne distinctive, ecusoane si, dupa caz, armament si alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de aparare, protectie si comunicare, care se atribuie gratuit. In realizarea atributiilor de serviciu, personalul care ocupa functii publice specifice poate imbraca tinuta civila.

La orice actiune de control antifrauda vor participa minimum doua persoane care ocupa functii publice specifice utilizate in cadrul Agentiei pentru Directia generala antifrauda fiscala.

ANAF si Vama vor avea masini noi

Conform documentului, pentru indeplinirea responsabilitatilor si a misiunilor stabilite prin Sistemul national RO e-Sigiliu, ANAF si AVR au nevoie de dotari corespunzatoare prin achizitia a unor mijloace de transport care sa dispuna de echiparea cu aparatura specifica si care sa asigure functionarea Sistemului national RO e-Sigilu in regim 24/7.

“In acelasi timp mijloacele de transport vor asigura indeplinirea si a celorlalte tipuri de actiuni de supraveghere pe caile rutiere sau in proximitatea locurilor in care se desfasoara operatiuni economice cu marfuri aflate sub supraveghere vamala sau cu produse accizabile, respectiv deplasarea operativa si in deplina siguranta a personalului care participa la actiuni comune cu structuri din cadrul Ministrului de Interne si ale Ministerului Public”, spune MF.

Achizitia acestor autoturisme se va efectua prin sistemul centralizat al Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC).

Astfel, ANAF si Vama pot achizitiona autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare de 1.600 cm3 si al caror pret poate depasi contravaloarea in lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv TVA. De asemenea, vor mai cumpara produse de mobilier si aparatura birotica.

Un nou post de vicepresedinte in ANAF

La nivelul Agentiei se va infiinta un nou post de vicepresedinte care va coordona in mod direct activitatea de digitalizare a institutiei. Noul post va fi obtinut prin desfiintarea unui post vacant existent in cadrul ANAF si infiintarea unui post de vicepresedinte ANAF, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, care va exercita atributiile delegate de presedintele Agentiei.

Directia marilor contribuabili isi pierde personalitatea juridica

Incepand cu data de 1 aprilie 2024, in cadrul aparatului propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va functiona Directia generala de administrare a marilor contribuabili, organ fiscal a carui competenta de administrare fiscala.

Modalitatea de reorganizare a Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, pierderea personalitatii juridice si functionarea ei ca directie generala in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se va realiza prin fuziune.

Fuziunea se va face prin absorbtia Directiei generale de administrare a marilor contribuabili de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Posturile si personalul aferente Directiei generale de administrare a marilor contribuabili vor fi preluate pe baza de protocol, in conditiile legii, in cadrul aparatului propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Ce alte noutati mai are proiectul de reorganizare ANAF:

Se aliniaza drepturile salariale ale personalului din cadrul unitatilor subordonate Ministerului Finantelor la nivelul de salarizare pentru functiile din cadrul ANAF, unitate subordonata MF. Adica multi angajati vor avea mariri.

Functionarilor publici care ocupa functii publice specifice in cadrul structurii antifrauda li se considera vechime in specialitatea studiilor absolvite intreaga perioada in care isi desfasoara activitatea in structura antifrauda.

Vor creste salariile la Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor la nivelul ANAF. De asemenea, se introduc reglementari referitoare la atragerea raspunderii in cazul divulgarii secretului fiscal. (R.G.)

 

Leave a Reply