Fermele de animale din comuna Giroc, atacate in haita de cainii fara stapan! Peste 60 de oi, sfasiate la o ferma din Chisoda

N-au trecut nici 24 de ore de la atacul cainilor vagabonzi de ieri, de la o ferma de pe raza Girocului, ca azi, o alta haita de caini a atacat ferma aflata in vecinatate. Aflata pe cateva hectare, ferma detinuta de familia Golban e plina de miei morti, sfartecati, jumatati de miei si oi cu matele afara. E prapad, iar faptul ca munca oamenilor de-o viata se duce pe apa sambetei e si mai dureros.


Fratele unuia dintre proprietari aduna cadravele animalelor de pe camp si constata cu durere ca din unii miei nu a mai ramas aproape nimic. „Du-te vezi si-n spate ce mai gasesti. Vezi ca dupa ce au iesit, cateva s-au ascuns dupa lemnele alea, vezi cate mai sunt vii”, i se adreseaza, proprietarul, fratelui sau.

In timp ce isi coordoneaza angajatii, proprietarul arata politistilor locul de unde oile n-au mai putut face nimic pentru a se salva. Un saivan, unde, de frica, s-au adapostit si s-au calcat in picioare. De aici nicio oaie n-a scapat cu viata, tot ce-a fost prins intre cei patru petreti de scandura murind pe loc. In orele urmatoare vor mai muri cateva pentru ca au rani deschise fie la nivelul gatului, fie al burtii sau chiar mai rau, fiind in imbulzeala, organele interne ar fi fost zdrobite. Pana in jurul orelor 11, murisera in jur de 60 de oi.

„Azi-noapte, in jurul orei 3, am auzit galagie, am iesit afara, am venit aici in obor, erau toate calare, una peste alta, erau caini, latrau. I-am fugarit, am mers in partea cealalta, unde am avut oile cu mieii mari. Alea nu mai erau nicaieri, mi-au rupt gardul pe partea ailalta, au iesit. M-am dus pe pasune, le-am adunat, dar cand am ajuns din nou la ele, erau caini multi, nu mai stiam cum sa ma impart. In saivan aveam vreo 200 de oi care erau cu 2 miei, s-or bagat cainii peste ei, le-or ghemuit pe toate intr-un capat de saivan, si mi le-or facut varza…

Erau caini mari, in jur de 16-17 caini. I-am fugarit cu cainii mei, i-am imprastiat, dar iar s-or adunat in haita, cate 3-4, mai multe haite. Banuiesc ca ar fi o catea in calduri care a adunat cainii dupa ea. Ieri seara or fost la vecina, astazi la mine, maine la veciunul de dincolo, nu mai stim ce sa facem. Sunt peste 60 de oi moarte, mieii nu mai stiu, ca ce-i sub ele, e pod de miei”, spune proprietarul Gheorghe Golban.

Cainii au lovit a doua oara, desi initial s-au presupus a fi sacali

E doar al doilea atac al cainilor vagabonzi in nici 24 de ore, iar la fata locului isi face aparitia si viceprimarul comunei, Dan Virtosu. Pana mai ieri, atacurile asupra animalelor domestice era aruncate pe seama sacalilor, iar autoritatile ridicau din umeri, spunand ca asupra salbaticiunilor nu exista legislatie, iar daca e, e vaga.

Astazi, cand cainii vagabonzi au facut pagube insemnate, parca nu e vorba doar de sacali, iar o alta tragedie e iminenta. Calca apasat, printre baltile de sange, cadavrele animalelor din care ies aburi si noroiul campului. Alaturi de proprietarul stanei e si el intr-o situatie ingrata.

Evenimentul nefericit a venit in 2024, an in care isi pune la bataie postul de primar. Daca ar lua masuri impotriva cainilor, adica daca ar duce o campanie masiva de prindere si eventual de ucidere a acestora, si-ar atrage antipatia sutelor de iubitori de animale, iar daca nu ar lua masuri impotriva acestora, si-ar atrage antipatia crescatorilor de animale si, cine stie, s-ar putea ca o alta tragedie sa se abata asupra comunei. E totusi an electoral si nu e bine sa-i superi pe alegatori…

„E problema de mai multi ani cu cainii vagabonzi. Cainii vin din cartier, sunt haite de caini, toata lumea aduna cainii, le da de mancare pe marginea drumul, iar cand n-au mancare, vin la stana, la oi. Mai fata o oaie, mai ramane o soarte (n.r.- placenta animalului), ei se aduna acolo”, mai spune proprietarul Gheorghe Golban.

Ce spune viceprimarul Dan Vartosu

„In cazul acesta, poate fi o problema creata de cainii hoinari, cei de pe camp sunt caini hoinari sau sacali. Probabil se va face o ancheta si se va stabili exact. Din ce au spus martorii, se pare ca ar fi caini hoinari. Fiind organizati in haita ei circula foarte mult, adica acopera un areal destul de extins, astazi problema a fost aici in Chisoda, maine poate fi in Mosnita sau in alta localitate din Timis.

Noi facem actiuni periodice cu firma care se ocupa de aceasta problema, dar cainii nu pot fi prinsi daca sunt in camp deschis. Ei pot fi prinsi, daca sunt pe strazi sau in locuri inchise. Alte variante nu sunt din pacate.

Din pacate, legislatia nu permite ca ei sa poate fi prinsi cu ajutorul pustii cu tranchilizant. Clar voi merge in Consiliul Local cu o propunere pentru a fi despagubiti acesti oameni. Mai devreme am discutat cu domnul prefect si sper sa facem o actiune la nivel judetean, pentru ca asa cum am spus, astazi a fost aici, maine poate fi in alta localitate.

De asemenea fac apel si la ONG-uri, la asociatiile de protectie a animalelor, sa se implice activ in aceasta problema, pentru ca astazi a fost vorba de animale. Si oile sunt animale, la fel ca si cainii, si trebuie protejate si oile. Eu, prin natura meseriei mele, sunt medic veterinar si clar ca iubesc animalele, iubesc si oamenii si astazi cum a fost o problema in randul animalelor, maine poate fi vorba despre un om si, mai rau, despre un copil”, a transmis edilul localitatii Giroc.

Unul dintre participanti la tragicul eveniment trage concluzia zilei: „Voi veniti, pozati, puneti pozele pe internet, noi ne certam cu cei care apara cainii, primarul vine, se uita, se minuneaza, ne spune ca ne va ajuta, iar la final, dintre toti, doar noi ramanem cu paguba”. E vorba care face ca la fata locului sa se astearna linistea… (Caius Seracin)

Sursa: Giroceanul & Chisozeanul 

Leave a Reply