RETIM si ADID Timis organizeaza cea de-a II-a campanie trimestriala de preluare gratuita a deseurilor periculoase din menajer (P)

Dupa cum atentioneaza din start numele generic, deseurile periculoase din menajer sunt extrem de nocive pentru natura si oameni! Acestea trebuie manipulate cu foarte mare atentie si depozitate in conditii speciale. Va puteti debarasa legal si gratuit de ele  in cadrul unei noi campanii trimestriale organizata  de catre RETIM si ADID Timis.


 In perioada 08 aprilie – 22 mai 2024 se desfasoara o campanie dedicata colectarii deseurilor periculoase din menajer in Zona 0 Ghizela a judetului Timis.

Sunt incluse localitatile Lugoj, Buzias, Recas, Balint, Bara, Belint, Bogda (si in Buzad), Boldur (Ohaba – Forgaci si Jabar), Brestovat, Cheveresu Mare (si in Dragsina si Vucova), Costeiu, Criciova (si in Jdioara si Ciresu), Darova, Gavojdia, Ghizela, Nadrag, Nitchidorf, Racovita (Sârbova, Hitias si Capat), Sacosu Turcesc (si in Berini), Secas, Stiuca, Topolovatu Mare (si in Cralovat) si Victor Vlad Delamarina.

 CINE poate preda deseuri periculoase din menajer

Cetatenii din localitatile mentionate mai sus pot depune prin aport voluntar si gratuit deseurile periculoase din menajer in containerele special puse la dispozitie in punctele de colectare si intre orele mentionate in tabelul de mai jos.

CE se poate preda in cadrul acestei campanii

DESEURILE PERICULOASE din menajer sunt:

  • ambalaje care contin reziduuri de substante periculoase sau sunt contaminate cu substante periculoase;

  • ambalaje metalice care contin o matrita poroasa solida formata din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanti, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in alta parte);

  • materiale de lustruire si imbracaminte de protectie contaminate cu substante periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi si rasini cu continut de substante periculoase;

  • baterii si acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;

  • baterii si acumulatori nesortate, altele decât cele mentionate mai sus;

  • solventi, acizi, alcali;

  • uleiuri si grasimi, altele decât cele comestibile;

  • detergenti cu continut de substante periculoase;

  • deseuri din lemn cu continut de substante periculoase;

  • spray-uri de vopsea, spuma;

  • pesticide;

  • deseuri de vopsele si lacuri cu continut de solventi organici sau alte substante periculoase.

CE NU se poate preda in cadrul acestei campanii

NU se preiau alte categorii de deseuri: reziduale, reciclabile, de constructii, vegetale, voluminoase;

NU se colecteaza deseurile de echipamente electrice, electronice si electrocasnice (televizoare, masini de spalat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE si CÂND se pot preda deseurile periculoase din menajer

 

RETIM aminteste populatiei ca deseurile periculoase din menajer fac parte din categoria deseurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorecta al acestora (abandonarea si/sau depozitarea amestecata cu alte categorii de deseuri) pot cauza daune semnificative mediului si sanatatii umane.

Obligatie legala pentru colectarea separata a deseurilor periculoase din menajer:

Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizata „Producatorii si detinatorii de deseuri periculoase, […], au obligatia sa nu amestece diferitele categorii de deseuri periculoase cu alte categorii de deseuri periculoase sau cu alte deseuri, substante ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizata „Persoanele fizice au obligatia sa depuna deseurile periculoase provenite din gospodarie, pe tipuri, in sistemul de colectare separata a deseurilor municipale gestionate de operatorii economici prevazuti in Legea nr. 101/2006, republicata, cu modificarile ulterioare, inclusiv in centrele prevazute la art. 60 pct. A lit. h) si i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii gasiti pe www.retim.ro si www.adidtimis.ro/stiri.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numarul +40 374 885 692, de luni pâna vineri, intre orele 07:00 – 19:00. (RETIM)

 

Leave a Reply