Magazine cu produse “made in Hungary”, inaugurate la Casa Maghiara din Timisoara. Imobilul a fost cumparat de Asociatia Bastionul cu 2,3 milioane de euro

Asociatia Bastionul continua transformarea Casei Maghiare de pe bulevardul Revolutiei. Dupa restaurarea fatadei si amenajarea primelor spatii din interior a venit randul inaugurarii unei magazine cu produse „Hungarikum” – o marca inregistrata acordata de Ministerul Agriculturii din Ungaria.


Magazinul ofera peste 800 de produse, de la dulciuri, ceaiuri, siropuri, mezeluri, produse de lactate si condimente, la bere, palinca, Unicum si numai putin de 60 de vinuri din toate zonele Ungariei (Balaton, Eger, Tokay, Vilany, Szekszard etc).

“Prima data a trebuit sa renovam totul aici, pe urma sa amenajam. Si cred ca am reusit sa aducem timisorenilor o gama foarte larga de produse, putin spre gama premium. Sunt sigur ca timisorenii au dorit un magazine cu produse <made in Hungary>. Si nu vorbesc doar de populatia de limba maghiara. Foarte multi timisoreni cunosc aceste produse, ei merg des in Ungaria, fac cumparaturi acolo. Dar suntem deschisi si la sugestii, daca ni se cer anumite produse, le vom aduce aici”, a spus Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timisoara, presedintele Asociatiei Bastionul.

Magazinul cu produse „Hungarikum” poarta numele baronului Ambrozy – una dintre personalitatile timisorene care au contribuit financiar la constructia Casei Maghiare in anul 1930, a fost amenajat in spatiul in care candva se dadeau anunturile pentru ziarul „Renasterea Banateana”.

O alta incapere a fost amenajata ca o librarie, de unde se pot achizitiona carti, reviste si ziare in limba maghiara. Bacania are si o cafenea unde inventatorul Francesco Illy – nascut la Timisoara, in 1892 – este la el acasa.

Asociatia Bastionul a achizitionat in 2022 cladirea in care a functionat multi ani redactia si tipografia ziarului Renasterea Banateana cu o contributie financiara a guvernului Ungariei.

“Inca mai avem de lucru in interior. Tot timpul mai e de facut ceva. Ne bucuram ca deja functioneaza bine Casa Maghiara. Avem cel putin zece organizatii (UDMR, ziarul Uj Szo, Asociatia Bastionul, Asociatia Diaspora etc.), se tin activitati culturale, degustari de vin.

Traim, dar renovam incapere cu incapere. Anul acesta vom termina Sala de bal, punctul central al Casei Maghiare. La subsol amenajam acum si o mica sala de concerte, pentru 200 de persoane. Permanent este de facut ceva, sunt doua cladii mari. Am fost foarte fericiti ca am reusit sa renovam si fatada, cred ca multi timisoreni apreciaza acum aspectul cladirii”, a mai declarat Peter Tamas, citat de Ziua de Vest.

Casa Maghiara a fost construit in 1930 dupa planurile arhitectului Laszlo Szekely, pentru comunitatea maghiara din oras. Autoritatile comuniste au nationalizat cladirea, iar imobilul a gazduit, printre altele, Comitetul Orasenesc al PCR. Apoi, cladirea a fost sediul ziarelor de partid.

La inceputul anilor ’90, imobilul a fost achizitionat de Timpress SA, editura cotidianului Renasterea Banateana detinuta de miliardarul Iosif Constantin Dragan.

In ultimele decenii, reprezentantii comunitatii ungurilor din Timisoara au intentat numeroase procese pentru revendicarea Casei Maghiare, dar toate au fost pierdute.

Intr-un final, cladirea a ajuns in posesia fratilor Emil si Marius Cristescu. Dupa o lunga perioada de negocieri, fratii Cristescu au vandut imobilul Asociatiei Bastionul, cu 2,3 milioane de euro. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply