Targul educational de la Timisoara, luat cu asalt de sute de elevi din vestul tarii! “Fara cele patru universitati, Timisoara devine un targ de provincie”, considera rectorul UVT

Asociatia ATU formata din Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara a dat o noua intalnire elevilor din zona Banat si Ardeal, dar si parintilor si cadrelor didactice, pentru a-si prezenta programele de studii universitare pe care le organizeaza si oportunitatile pe care le ofera studentilor.


Targul Educational “Timisoara ATU pentru educatia ta” 2024 organizat de ATU este organizat, vineri 5 aprilie, intre orele 9-18, la Convention Center, str. Marasesti 1-3. Au participat elevi din judetele Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor, Alba si Mehedinti, dornici sa cunoasca oferta educationala a universitatilor din Timisoara.

“Timisoara este mai puternica cu cele patru universitati, este un centru universitar de elita care ofera dinamism, forta si viitor. Fara noi, Timisoara devine un targ de provincie. De aceea se spune ca cea mai buna investitie pe care o poate face un parinte pentru un copil este in educatia sa. Fiind ca pe termen mediu si lung aceasta investitie niciodata nu va da faliment. Investiti in educatie! Alegeti universitati puternice!”, a declarat rectorul UVT, Marinel Pirtea, citat de Ziua de Vest.

De asemenea, rectorul UPT, Florin Dragan, a anuntat ca, anul acesta, se implinesc 100 de ani de cand primul student a absolvit Politehnica din Timisoara. “Oferta educationala a Aliantei Timisoara Universitara este de urmat si de luat in seama, iar unde veti merge la cele patru inregistrari din Timisoara nu veti gresi. Suntem aici umar la umar pentru educatia dumneavoastra, dragi elevi, dar si pentru Timisoara si pentru invatamant in general. Anul acesta e un an deosebit! UPT sarbatoreste 100 de ani de cand primul student a absolvit Politehnica. UVT sarbatoreste 80 de ani de la decretul de infiintare si UMFT si USV sarbatoresc tot 80 de ani de la infiintare. Un numar de ani cu care nu se prea pot mandri multe universitati si orase. Va invitam sa veniti in universitatile noastre si orice alegere faceti este una foarte buna”.

Universitatea Politehnica Timisoara cuprinde 10 facultati si 25 de departamente, care asigura programe academice moderne, actuale, de un inalt nivel profesional.

Universitatea de Stiintele Vietii “Regele Mihai I” din Timisoara, a avut la stand toate cele 6 facultati cu 29 de programe de studiu, prezentate de catre cadrele didactice din fiecare facultate. Standul a venit cu tehnologie moderna pentru a prezenta studiile si cercetarile realizate de studenti in laboratoarele facultatilor. Totodata au descoperit posibilitatile multiple pe care le pot avea la USVT, universitate internationala cu parteneriate in peste 150 de tari.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara este formata din trei entitati: Facultatea de Medicina, Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Farmacie.

Facultatea de Medicina din Timisoara a fost intemeiata in anul 1945, intr-o perioada in care exista o nevoie majora de formare de cadre medicale, in conditiile in care situatia sanitara din tara avea nevoie urgenta de resursa umana. Un deziderat vechi, dar si o necesitate a Banatului, Facultatea de Medicina din Timisoara a inceput sa functioneze in mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: anul I cu 412 studenti, iar anul II, cu un numar de 76 de studenti. Deceniile care au trecut au adus cu ele transformari succesive pentru universitate – una dintre cele sase universitati de medicina si farmacie traditionale din tara.

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) are la baza fundamentelor sale o traditie sustenabila a invatamantului superior sustinuta prin infiintarea la Timisoara a Facultatii de Filosofie (1841) si apoi a Facultatii de Drept (1845).

In baza Decretului Regal nr. 660 din 30 decembrie 1944, semnat de Regele Mihai I al Romaniei, Universitatea de Vest din Timisoara, noua alma mater studiorum, era abilitata sa ofere programe de studii universitare in domeniile Drept, Litere si Filosofie, Stiinte, Medicina Umana, Medicina Veterinara, Farmacie si Teologie. In anul 1989 existau in universitate trei facultati: Stiinte ale Naturii (cu sectiile de Matematica, Informatica, Matematica-Fizica si Fizica), Filologie (cu sectiile de Limba si Literatura Romana si Limbi Straine: engleza, franceza, germana, rusa) si Studii Economice (cu sectiile de Economia Industriei, Finante-Contabilitate si Contabilitate si Economie Agrara).

Perioada imediat urmatoare evenimentelor din 1989 aduce schimbari substantiale in structura universitatii, oferta fiind imbogatita cu noi domenii prin Facultatile de Arte Plastice, Educatie Fizica si Sport, Chimie, Geografie, Biologie, Psihologie si Sociologie, Drept, Muzica si Teatru.

Incepand cu anul universitar 1990-1991, activitatea didactica inregistreaza schimbari fundamentale. S-a stabilit o autonomie a facultatilor in luarea deciziilor importante privind procesul de invatamant si asezarea pe coordonatele de baza privind profilul specializarilor. In anul 1999 s-a autorizat infiintarea celei mai tinere facultati UVT, Facultatea de Stiinte Politice si Stiinte ale Comunicarii. Incepand cu 2003, Facultatea de Litere gazduieste si sectia de Teologie Ortodoxa.

Alianta Timisoara Universitara (ATU), prima structura de cooperare si consolidare a centrului universitar si a platformei de cercetare, dezvoltare si inovare stiintifica din Timisoara, isi propune, printr-o strategie si agenda comuna a celor patru universitati publice, care continua seria de activitati desfasurate in cooperare, promovarea ofertei educationale pentru anul universitar 2023-2024 pentru liceenii din judetul Timis si din regiunea de vest a Romaniei. (E.T.)

Leave a Reply