BREAKING NEWS! Dosarul in care Stana Izbasa, vedeta muzicii populare banatene, a fost condamnata la inchisoare, revine in atentia publica la 12 ani de la prima sentinta    Fratele cantaretului banatean Lucian Dragan a decedat in urma unui accident rutier    Terenul pe care s-a aflat fosta fabrica Modern, unde ar fi trebuit sa se construiasca un centru comercial, vandut de israelienii de la Plaza Centers cu 7,5 milioane de euro    Atentie, soferi! Pasajul Jiul din Timisoara va fi complet inchis pana in data de 10 septembrie    Amenzi in valoare de 5,7 milioane de lei aplicate de politisti in primele zile ale minivacantei de Sfanta Marie    O asistenta in varsta de 46 de ani, de la un spital din Arad, internata in stare grava la Casa Austria din Timisoara, dupa ce s-a aruncat in gol de la etajul IV al blocului in care locuieste

EXCLUSIV! Patru deputati din Timis “acopera” abuzurile judecatorilor si procurorilor! Politicienii au sfidat electoratul si au votat impotriva proiectului de lege privind raspunderea patrimoniala a judecatorilor si procurorilor!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

alin_popoviciu

Desi apar la televizor pentru vorbi despre abuzurile judecatorilor si procurorilor, cazul Rarinca fiind ultimul intors pe toate partile la ore de maxima audienta, unii politicieni isi pierd din aplombul justitiar cand vine vorba despre votarea unor legi care sa responsabilizeze deciziile magistratilor.

Tocmai aceasta titudine duplicitara a politicienilor avizi de publicitate a dus la respingerea de catre Camera Deputatilor, in urma cu doua zile, a proiectului de lege privind raspunderea patrimoniala a magistratilor, o modificare legislativa care, in cazul in care ar fi fost votata, ar fi limitat abuzurile intentionate sau din nestiinta a slujitorilor Justitiei din Romania.

In aceasta situatie se afla si patru deputati din Timis, care au votat impotriva responsabilizarii magistratilor. Este vorba despre catodicul Alin Popoviciu, Sorin Stragea, Ovidiu Gant si Slavomir Gvozdenovici. Proiectul de lege pentru modificarea art.96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor initiat de 44 de senatori si deputati prevedea dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate de erorile judiciare. Conform modificarilor propunse de parlamentari –

“Dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care partea a uzat de toate caile de atac prevazute de lege impotriva hotararii ce se pretinde a construi o eroare judiciara” si “Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se va indrepta, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”, termenul de prescriptie a dreptului la actiune fiind de 10 ani.

In prezent, dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se poate exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului.

Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune doar impotriva statului, reprezentata de Ministerul Finantelor Publice, iar statul se poate indrepta cu actiune in despagubire impotriva magistratului care, cu rea-credinta sau neglijenta, a savarsit eroarea judiciara. Termenul de prescriptie in toate cazurile este doar de un an. (G.I.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: