BREAKING NEWS! Descinderi ale politistilor din Bucuresti la palatele tiganilor pistolari din Lugoj, care o vara intreaga au terorizat orasul     O ambulanta a fost implicata intr-un accident, marti seara, la Dumbravita, fiind raniti si preluati de un alt echipaj atat medicul, cat si asistenta    Procurorul Codrin Gavra, de la DNA Timisoara, isi petrece concediul de odihna tocmai in Mexic, pentru a evita intalnirile cu viitori inculpati    Fostul premier Sorin Grindeanu ar putea prelua sefia ANCOM, unde va avea un salariu lunar de 10.000 de euro     Parcarile TimPark nu se scumpesc nici in 2018, au decis consilierii locali, un abonament lunar general urmand sa coste 42,84 lei    De maine intra in vigoare masura legislativa ce va acorda detinutilor 12 zile la fiecare 60 de zile executate in conditii necorespunzatoare

ARME NOI! Moartea in misiune a doi politisti din Timis, invocata in cererea de inlocuire a pistoletelor Carpati, model 1974, cu pistoale Glock de 9 mm! Schimbare a armelor de serviciu a politistilor a inceput cu Politia Rutiera Bucuresti, unde au ajuns primele 100 de pistoale

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

statuie sasa disici

Sacrificiul a doi politisti din Timis, care au fost impuscati pe strada, in timpul serviciului, i-a convins pe mai marii IGPR ca se impune inlocuirea armelor de serviciu, cu altele mai performante, macar in cazul agentilor de la Rutiera si Ordine Publica, primii care ajung la locul unui eveniment si intra in contact direct cu atacatorii.

“Nu ar trebui sa mai asteptam ca alte tragedii sa se mai produca pentru a se lua masuri (exemplele politistilor cazuti in misiune, ale caror vieti au depins de armamentul pe care il foloseau: Nelu Florea – Bucuresti, 1992, Sasa Disici – Timisoara, 2001, Tiberiu Sarbu – Sannicolau Mare, 2009)”, se mentioneaza intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii Ministerului Afacerilor Interne, in care comunitatea politistilor din Politia Romana a cerut urgentarea procesului de innoire a armamentului.

In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Interne a inceput procesul de schimbare a vechior pistoale aflate in dotarea politistilor, Carpati, model 1974, calibru 7,65 mm, cu arme moderne, mult mai performante, de tip Glock, calibrul 9 mm. Solicitarea privind inlocuirea armelor de serviciu a prins contur la inceputul anului 2015, pe forumul de discutii al politistilor, dupa care acest demers a fost preluat de mass-media, care a mediatizat dorinta politistilor.  In septembrie 2015, deputatul satmarean Gabor Kereskenyi s-a alaturat apelului privind modernizarea armamentului de serviciu al aparatorilor linistii si ordinii publice si, printr-o interpelare depusa la Camera Deputatilor, a solicitat Ministerului de Interne sa inlocuieasca pistoalele vechi aflate in dotarea politistilor cu altele mai performante.

pistol glock

“Consideram ca a devenit prioritara inlocuirea cel putin a armelor de serviciu aflate in dotarea politistilor din structurile operative ale Politiei Romane, care inca folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpati). Sa nu uitam ca recent s-au implinit 40 de ani de cand a debutat productia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput in anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare. Aceasta arma scurta de foc nu mai indeplineste caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizata ca arma de serviciu pentru un politist. Dintre acestea putem enumera, in primul rand, calibrul mic si puterea de foc redusa oferita de capacitatea mica a incarcatoarelor (max. 8 cartuse, in timp ce armele moderne au incarcatoare cu o capacitate in jurul a 17 cartuse). Practic, executarea unui foc rapid si de riposta este imposibila. Mai mult decat atat, vechimea si uzura accentuata le-au transtormat in pericole pentru cei care le folosesc”, se mentioneaza intr-un apel al comunitatii politistilor din Politia Romana adresat factorilor de decizie din Ministerul Afacerilor Interne. Mai mult, semnatarii apelului, propun ca, in cazul unui efort financiar prea mare presupus de schimbarea armamentului din dotarea Politiei Romane, sa se permita politistilor ce detin legal arme personale sa le poata folosi si pentru indeplinirea atributiilor de serviciu.

pistol Carpati

In urma acestui apel, Inspectoratul General al Politiei Romane a intocmit un necesar de fonduri financiare pentru urmatorii sapte ani (2016 – 2022), in vederea inlocuirii progresive a vechilor arme de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpati) – cu pistoale moderne utilizate de structurile de politie din alte state europene. Istoria pistoalelor Glock incepe in 1963, cand Gaston Glock a infiintat o companie ce avea ca obiect de activitate fabricarea de componente din plastic, langa Viena, in Austria.

Glock si-a dat seama ca prin combinarea plasticului si a otelului poate realiza anumite produse militare foarte rezistente si durabile, incepand furnizarea unor diferite componente din plastic pentru grenade militare austriace. In 1981, in timpul unei inspectii efectuate de ofiteri ai armatei austriece pentru supravegherea procesul de fabricatie, Glock a remarcat nemultumirile militarilor referitor la faptul ca nimeni nu poate fabrica pistoale militare care sa respecte specificatiile lor si astfel a inceput proiectarea unui pistol, care sa respecte cele 17 criterii impuse de armata.

In ciuda lipsei de experienta in industria armelor de calibru mic, Glock a fost totusi invitat sa participe la o licitatie, iar in 1983 armata austriaca a comandat 25 000 pistoale Glock 17. In ciuda reticentei initiale de pe piata de a accepta un pistol “de plastic”, datorate ingrijorarilor legate de durabilitatea si fiabilitatea acestora, pistoalele Glock ocupa, in prezent, 65% din cota de piata a pistoalelor in Statele Unite si se afla la nivel mondial in dotarea celor mai multe institutii oficiale de aplicare a legii, precum si a numeroase forte armate nationale. (Gh. Ilas)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: