Un fost judecator din Timisoara avertizeaza ca “ciuntirea” pensiilor magistratilor va duce la o avalansa de actiuni in justitie. 3.000 de euro ar fi suma minima necesara fostilor judecatori pentru a trai decent

Intentia actualilor guvernanti de a reduce sau de a impozita pensiile speciale este combatuta energic de un fost judecator de la Curtea de Apel Timisoara.


Mihail Decean, pensionar din 25 mai 2009, avertizeaza ca “ciuntirea” pensiilor magistratilor va provoca o avalansa de actiuni in justitie, asa cum s-a mai intamplat in urma cu 15 ani, in timpul ministeriatului Rodicai Stanoiu.

Luarea sa de pozitie, prin intermediul unui text postat pe Facebook, a starnit o serie de discutii pro si contra pensiilor speciale acordate magistratilor, pentru ca acestia sa traiasca decent.

“Foarte decent ar insemna, intre multe altele, sa poti sa-ti permiti sa vezi lumea, calatorind oriunde… Carmen DeMorgan vorbeste de 3.000 euro minim, dar suma ar trebui sa fie mai mare, in acceptiunea unui trai “foarte decent”, cum ii zici. Nu ma hazardez sa fac o astfel de apreciere, indicand un cuantum al pensiei”, raspunde Mihail Decean la o intrebare ce viza cuantumul pensiei pentru un trai “foarte decent” al fostilor magistrati.

Iata textul postat de Mihail Decean pe pagina sa de Facebook:

Ma gandesc, indemnat si de d-l Facebook, la pensiile speciale sau ocupationale, cum li se mai spune (mai corect fiind asa spus), pe care Guvernul intentioneaza sa le ciunteasca prin inginerii financiare&aberatii juridice; ma refer doar la cele ale magistratilor, fiind unul dintre judecatorii la pensie si, astfel, in tema si interesat de problema in discutie.

Sunt pensii mari intr-adevar pensiile magistratilor, in comparatie cu acelea pe care le are marea masa a pensionarilor.

Reglementarile europene si internationale (emanate de la ONU) la care Romania este parte, tinand de reforma in Justitie, contin si reglementari privind statutul magistratilor, inclusiv aspectele salarizarii si pensionarii acestora.

Pe scurt, salariul este necesar sa le asigure acestei categorii de angajati ai statului un trai decent, ca si pensia, al carei cuantum trebuie sa fie cat mai aproape de cel al ultimului salariu brut avut inainte de pensionare.

Romania a fost obligata sa indeplineasca aceste conditii, in domeniul Justitiei, inainte de aderarea la Uniunea Europeana, considerate a fi indispensabile independentei Justitiei, ceea ce prevede si Carta Europeana a Statutului Judecatorilor si Judecatoarelor. Singurul venit legal al acestor magistrati sunt salariile, fiindu-le interzise prin lege alte activitati aducatoare de venituri.

Acesta este unul din motivele care justifica cuantumul salariilor si pensiilor magistratilor, alaturi de cele care se refera la importanta activitatii lor in mentinerea ordinii de drept in societate, – care devine un haos fara o Justitie independenta.

Sunt de luat foarte serios in seama si tentatiile la care ar fi supusi judecatorii cu salarii mici, care pot sa cada in ispita cand ii judeca pe aceia cu foarte multi bani, milionarii sau miliardarii. Deci se pune intrebarea: cat de independent este/poate fi un judecator care nu are un salariu mare?

Au fost numite ,”nesimtite” salariile si pensiile magistratilor, de catre chiar un Presedinte al Romaniei, care a semnat Tratatul de Aderare la UE, el si primul sau ministru (Basescu-Boc, acesta din urma fiind egalat in obedienta sau chiar intrecut numai de Viorica Dancila), lansand o astfel de blasfemie, preluata apoi de o parte a mass-media, trambitata si azi.

A fost/este o foarte proasta nota pentru un presedinte si prim-ministru care au batjocorit judecatorii propriei tari, nerealizand sau nepasandu-le ca salariile si pensiile magistratilor conferindu-le acestora un trai decent, nu se poate spune ca a trai decent este egal cu a trai nesimtit, fiindca sunt “nesimtite” salariile si pensiile lor. Au deviat in acest fel atentia de la realitatea ca nesimtite sunt pensiile mici, de care erau raspunzatori, cu care prea multi pensionari traiesc in saracie, neasigurand-le nici elementarul/umanul mijloc de subzistenta.

Asa cum este si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, micsorarea pensiilor magistratilor ar fi nu numai neconstitutionala, dar ar lovi chiar in independenta Justitiei.

Nu ar fi o noutate o astfel de lovitura, fiindca asaltul impotriva Justitiei din partea actualilor guvernanti nu a incetat nici dupa ce mentorul acestui asalt a fost privat de libertate, printr-o hotarare penala judecatoreasca definitiva.

Pentru ca numai printr-o aberatie legislativa pot fi micsorate pensiile magistratilor, in cazul ca se va produce aceasta aberatie, cu siguranta ea va da nastere la o avalansa de actiuni in justitie ale magistratilor pensionari, tot asa cum s-a intamplat in ministeriatul Rodicai Stanoiu, cu circa 15 ani in urma, multe din procesele de atunci, in majoritatea lor covarsitoare castigate, dand nastere la altele, inca aflate si azi pe rolul unor instante judecatoresti”. (G.I.)

One thought on “Un fost judecator din Timisoara avertizeaza ca “ciuntirea” pensiilor magistratilor va duce la o avalansa de actiuni in justitie. 3.000 de euro ar fi suma minima necesara fostilor judecatori pentru a trai decent

  1. Nenorocitule, cand ii condamnai pe amaratii care incercau pe vremea lui Ceausescu sa fuga din Romania atunci cand erai judecator la Deta te gandeai ca vei ajunge sa le furi si painea de la gura acum?

Leave a Reply