Puteri “iesite din comun” pentru Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European. Publicatia Le Monde anunta ca fosta sefa a DNA nu mai poate pierde numirea in aceasta functie

Dupa ce Parisul a renuntat, la mijlocul lunii trecute, sa mai sustina candidatura francezului Jean-François Bohnert la sefia viitorului Parchet European, calea este deschisa pentru numirea in aceasta functie a celei care a dus lupta anticoruptie in Romania.


Jurnalistii de la Le Monde subliniaza faptul ca toata puterea acestei institutii se va afla pe umerii magistratului Laura Codruta Kovesi si ca dosarele pe care le va deschide vor fi determinante pentru a credibiliza, sau nu, o astfel de arhitectura judiciara.

Anchetele pe care viitorul Parchet European va decide sa le lanseze, fara a menaja interesele nationale si politicile locale, vor ramane exclusiv la mana procurorilor europeni delegati, numiti in cadrul parchetelor din fiecare tara. «Este un pic cam dur de procesat», marturiseste un magistrat francez.

In conditiile in care, articolul 17 din legea care reglementeza functionarea Parchetului European, stipuleaza ca procurorii europeni delegati nu pot accepta “instructiuni” din partea vreunui demnitar sau entitati juridice din afara Parchetului European, din niciun stat membru, devine tot mai clar ca s-au creat conditiile legale care ofera toate garantiile de independenta.

Procurorul-sef al Parchetului European va putea dispune prin lege de anumite puteri “iesite din comun”. El poate cere ascultarea telefoanelor ori efectuarea unei geolocalizari, sa fie analizate imagini ori diverse comunicatii, dar si realizarea de perchezitii, dupa ce, in prealabil, a fost obtinuta autorizarea din partea unui judecator.

Procurorul va putea cere unui judecator sa plaseze o persoana sub control judiciar ori chiar in detentie provizorie, inainte sa fie judecat. In ancheta preliminara, avocatii apararii pot cere audierea unui martor ori numirea unui expert.

Parchetul European va efectua investigatii transfrontaliere in cazuri de frauda in care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau in cazuri de frauda in materie de TVA care implica daune de peste 10 milioane de euro.

Parchetul UE va colabora cu autoritatile nationale, cu Eurojust si Europol. Va exista un colegiu format din 22 de procurori, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice. Procurorii europeni delegati vor fi responsabili de desfașurarea investigatiilor penale.

Parchetul European va dispune de camere permanente, care vor monitoriza și directiona investigatiile. (Vlad Enciu)

One thought on “Puteri “iesite din comun” pentru Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European. Publicatia Le Monde anunta ca fosta sefa a DNA nu mai poate pierde numirea in aceasta functie

  1. Ii urez mult succes si sa nu uite sa-i urmareasca pe infractorii nostri care s-au infruptat din fondurile UE 1

Leave a Reply