PREMIERA. Universitatea Politehnica Timisoara, examen inedit de admitere in invatamantul superior. Portofoliul cu premiile de la olimpiade, evaluat de comisia de examinare

Universitatea Politehnica Timisoara vine cu o inovatie in ceea ce priveste admiterea in anul universitar 2020-2021, introducand, in premiera examenul pe baza de portofoliu de realizari.


In paralel, candidatii pot opta pentru examenul scris clasic sau luarea in considerare a notelor la matematica, informatica sau fizica de la bacalaureat. De asemenea, la unele facultati, admiterea se face pe baza de concurs de dosare.

Conducerea Universitatii Politehnica Timisoara a aprobat Metodologia de admitere la ciclul de studii de licenta pentru anul universitar 2020-2021.

Potrivit acesteia, la Facultatea de Automatica si Calculatoare si la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, admiterea se poate realiza in trei variante:

1) Examen online bazat pe portofoliu de realizari – are scopul de a releva atat rezultatele obtinute de candidat la diferite competitii, cat si aptitudinile sale tehnice si valoarea acestora.

Portofoliul poate fi constituit din: premii si mentiuni la olimpiadele judetene si la alte competitii nationale de Informatica / Algoritmica; premii, mentiuni, participari cu rezultate notabile la competitii Hardware & Software & Automatica & Electronica & Comunicatii (IT&C); alte realizari deosebite Hardware & Software & Automatica & Electronica & Comunicatii (IT&C). Portofoliul va fi evaluat de o comisie de specialitate din cadrul UPT si va fi notat cu admis/respins.

Cei admisi vor sustine un interviu online de prezentare a portofoliului, care va fi evaluat prin note de la 1 la 10. Cei respinsi la proba de evaluare a portofoliului se pot inscrie la una dintre celelalte variante de admitere.

2) Admitere pe baza notei de la bacalaureat la una dintre probele de matematica, informatica sau fizica, pentru absolventii specializarilor de matematica-informatica sau stiintele naturii.

3) Examen scris tip grila la matematica, in salile UPT, cu respectarea stricta a regulilor de distantare pentru combaterea infectarii cu noul coronavirus, UPT dispunand de suficiente spatii pentru derularea examenului in conditii de maxima siguranta.

Pentru oricare dintre variante, media de admitere se calculeaza dupa formula: (4xN + B)/5, unde N este nota de la interviu, nota la matematica/informatica/fizica din cadrul bacalaureatului sau nota la proba scrisa de matematica sustinuta la UPT, iar B este media de la examenul de bacalaureat.

In cazul Facultatii de Arhitectura si Urbanism, examenul de admitere este alcatuit din 2 componente: portofoliu + interviu.

Scopul portofoliului de lucrari este de a releva creativitatea si aptitudinile candidatilor privind perceptia spatiala, simtul proportiilor, imaginarea si reprezentarea bidimensionala a unor forme, cunostinte generale despre domeniul arhitecturii, capacitatea de executie si cunoasterea tehnicilor de reprezentare.

Scopul interviului este de a oferi candidatului posibilitatea de a-si argumenta continutul portofoliului transmis. Participarea la interviu este conditionata de promovarea etapei de portofoliu. Media finala de admitere va fi calculata cu o pondere a mediei de Bacalaureat de 30%.

Pentru restul facultatilor din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara (Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, Facultatea de Constructii, Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Facultatea de Management in Productie si Transporturi, Facultatea de Mecanica, Facultatea de Stiinte ale Comunicarii), admiterea se face in urma unui concurs de dosare.

Informatii suplimentare despre admiterea la Universitatea Politehnica Timisoara se pot gasi pe website-ul universitatii (www.upt.ro), in sectiunea dedicata admiterii.

Absolventii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat si aleg una dintre facultatile Universitatii Politehnica Timisoara vor avea, ca studenti, o serie de beneficii:

  • Cele mai mari burse din tara (de la MEC si din venituri proprii, care se pot cumula);
  • Cazare pentru toti solicitantii in camine modernizate (dotate cu conexiune internet, cablu TV, frigider, bucatarie si spalatorie pe fiecare etaj);
  • Masa la restaurantele studentesti ale UPT, la preturi subventionate;
  • Cea mai moderna biblioteca din tara;
  • Acces gratuit la cea mai moderna baza sportiva studenteasca din tara (bazine de inot interior si exterior, terenuri de fotbal sintetice si cu iarba, baschet, 4 terenuri de tenis, sali de sport, pista de atletism);
  • Pregatire speciala la matematica si fizica;
  • Acces la burse pentru stagii in strainatate prin programul Erasmus+ si prin acorduri bilaterale (Germania, Franta, Spania, Anglia, Olanda, Austria, etc);
  • Transport local si CFR gratuit.

 

Leave a Reply