Saptamana de lucru de 4 zile, cer sindicatele europene intr-o scrisoare adresata liderilor politici. Pandemia accelereaza adoptarea acestei idei, care ar crea peste jumatate de milion de locuri de munca

Marea Britanie, Germania, Spania si alte tari ar trebui sa adopte o saptamana de lucru de 4 zile pentru a-si ajuta economiile sa-si revina de pe urma pandemiei de coronavirus, potrivit unui grup de politicieni de stanga si reprezentanti ai sindicatelor din intreaga Europa, transmite Mediafax.


O saptamana de lucru de 4 zile ar ajuta in lupta cu criza economica generata de pandemie, potrivit unei scrisori trimise lui Boris Johnson, cancelarului german Angela Merkel, premierului spaniol Pedro Sanchez si altor lideri.

Scrisoarea evidentiaza „oportunitatea” regandirii modelelor de lucru, cat si a reducerii consumului de energie, un avantaj in eforturile de combatere a crizei climatice.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit in vreme de criza si recesiune economica. Pentru progresul civizilatiei, a sosit momentul de a profita de aceasta oportunitate si a merge catre saptamana redusa de lucru”, se arata in scrisoare.

Propunerile de instituire a unei saptamani de lucru de patru zile au suscitat interes in crestere in ultimii ani gratie unui numar redus, dar in crestere, de companii care sustin ca aceasta masura a dus la cresterea productivitatii, dar si la o mai buna sanatate mintala a angajatilor.

In Marea Britanie, un studiu recent indica faptul ca o saptamana de lucru de 4 zile in sectorul public ar crea pana la o jumatate de milion de noi locuri de munca si ar ajuta la limitarea cresterii ratei somajului pe urmatoarele luni.

Cercetatorii arata ca pandemia accelereaza adoptarea acestei idei, multe dintre beneficiile acestui program suprapunandu-se teoretic cu avantajele muncii de acasa.

Totusi, ideea este in acelasi timp ferm respinsa de unele grupuri de business si politicieni de centru dreapta. The Confederation of British Industry, cel mai mare grup de lobby pentru businessul britanic, argumenta in 2019 ca oficializarea unei saptamani de lucru de patru zile ar fi „un pas in directia gresita”.

Unii economisti de centru dreapta cred ca munca mai putina ar afecta nivelurile de trai.

In vara, sindicatul german IG Metall, cel mai mare din Germania, facea apel pentru introducerea saptamanii de lucru de patru zile pentru salvarea a mii de locuri de munca din sectorul auto in contextul crizei.

Insa, la scurt timp dupa acest apel, seful pe relatii cu forta de munca din cadrul Volkswagen declara recent ca nu vede necesitatea introducerii unei saptamani mai scurte de lucru la fabricile companiei pentru protejarea locurilor de munca. (R.G.)

Leave a Reply