Analiza VALUTARA. Leul s-a apreciat la final de saptamana, chiar daca INS a anuntat cresterea ratei anuale a inflatiei de la 3,2 la 3,8 la suta

Saptamana trecuta, leul a avut o evolutie calma, usor apreciativa fata de euro, chiar daca INS a anuntat ca rata anuala a inflatiei a crescut de la 3,2% la 3,8% luna trecuta, consecinta a majorarii preturilor la materiile prime si a cererii de consum.


Media monedei unice a urcat, miercuri, la 4,9232 lei, dar a scazut, vineri, la 4,9202 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au coborat, dupa anuntarea cursului, pana la 4,916 lei, iar piata s-a inchis la 4,918 lei. Evolutia s-a reflectat in scaderea cotatiei calculate de BCE la 4,9183 lei.

Perechea euro/dolar a avut, in cea mai mare parte a perioadei, o evolutie stabila, investitorii aratandu-se prudenti inainte de sedinta de politica monetara a BCE si publicarea datelor referitoare la inflatia din Statele Unite.

BCE a decis, joi, sa mentina dobanda in teritoriu negativ (-0,50%) si sa continue programul de stimulare a economiei din zona euro, prin achizitia de active, anticipand ca inflatia va reveni la finalul anului sub tinta sa de 2%.

Vineri, moneda americana s-a apreciat la 1,2093 dolari/euro, minim al ultimei luni, dupa ce s-a anuntat cresterea, luna trecuta, a inflatiei din Statele Unite la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Marti si miercuri se va desfasura sedinta de politica monetara a Rezervei Federale americane. Majoritatea analistilor nu anticipeaza o modificare a nivelului dobanzii, care se situeaza in prezent la minimul istoric de 0 – 0,25%. Fed, considera ca majorarea preturilor este determinata de factori temporari si va incetini in lunile urmatoare.

Inainte de sedinta Fed, investitorii si-au majorat plasamentele in moneda elvetiana, care este considerata ca fiind una sigura, astfel ca aceasta s-a apreciat vineri la 1,087 – 1,09 franci/euro. Media ei a crescut la finalul perioadei la 4,5150 lei, maxim al ultimelor aproape patru luni.

Cresterea economiei britanice, din aprilie, si previziunile facute de Banca Angliei, care anticipeaza un avans al PIB de 7,25%, la finalul acestui an, au impulsionat plasamentele in lira sterlina, al carei curs a crescut, vineri, la 5,7275 lei

Pretul gramului de aur a avut o tendinta ascendenta si a crescut, vineri, de la 244,5916 la 246,3162 lei, dupa o crestere a unciei pe pietele specializate la 1.903 dolari. Aprecierea monedei americane a produs, in a doua parte a zilei, o scadere pana la 1.875 dolari.

Piata monetara a fost stabila pe parcursul perioadei analizate. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 1,49%, valoare stabilita la inceputul saptamanii. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 1,62 la 1,63% iar cel la 12 luni s-a oprit la 1,75%.

Duminica dimineata, bitcoin avea o evolutie stabila pe platforma integratoare WorldCoinIndex si se misca in culoarul 34.800 – 36.000 dolari.

Reamintim ca moneda digitala a scazut marti la aproape 31.000 dolari, dupa ce autoritatile din China au inasprit politicile privind tranzactionarea si mineritul de bitcoin.

Ether, a doua cea mai tranzactionata criptomoneda, a coborat marti la circa 2.100 dolari, pentru ca duminica dimineata sa fluctueze intre 2.300 si 2.450 dolari. (Radu Georgescu)

NOTA: Analiza cuprinde perioada 7 – 11 iunie.

Leave a Reply