Societatea de Transport Public Timisoara (STPT), “tepuita” cu peste 370.000 de lei de o grupare de hackeri profilata pe infractiuni informatice

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPF – Directia de Prevenire si Combatere a Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere si IGPR – Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, au efectuat, ieri, un numar de 17 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Olt, Valcea, Arges, Caras-Severin si Ilfov, intr-o cauza ce vizeaza destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune, frauda informatica, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice si complicitate la aceste infractiuni.


In urma perchezitiilor, au fost ridicate suma de 532.133 de lei si 17.000 de euro, aproximativ 250 de telefoane mobile, documente bancare emise in alte state din Uniune Europeana si din Federatia Rusa, laptopuri, routere portabile, 719 cartele SIM, 132 de carduri bancare, 1 pistol cu bile fara autorizatie si diverse documente privind tranzactii bancare.

La sediul DIICOT – Structura Centrala si sediile mai multor structuri din cadrul Ministerului de Interne au fost conduse, in vederea audierii, un numar de aproximativ 380 de persoane.

Potrivit procurorilor, incepand cu sfarsitul anului 2015, pe teritoriul Romaniei, s-a constituit un grup infractional organizat in vederea spalarii sumelor de bani provenite din savarsirea de infractiuni de inselaciune si frauda informatica.

Membrii gruparii contactau telefonic persoana vatamata si isi atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor. In cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare in care urmau a fi efectuate platile aferente facturilor scadente si viitoare.

La scurt timp dupa finalizarea discutiei telefonice, persoana vatamata primea un mesaj e-mail care continea o adresa purtand antetul furnizorului si eventual numele si semnaturile persoanelor din conducere, prin care se solicita persoanei vatamate efectuarea platilor facturilor scadente si viitoare intr-un alt cont bancar, decat acela in care se efectuasera anterior.

O parte semnificativa a sumelor de bani spalate de catre gruparea infractionala au fost virate de catre persoane vatamate din Romania si din strainatate, in special din Spania, de regula autoritati publice, institutii publice si institutii de interes public, in urma actiunilor de inducere in eroare a angajatilor acestora.

Printre institutiile publice din Romania care au fot prejudiciate de aceasta grupare se afla si Societatea de Transport Public Timisoara. Astfel, in 2016, STPT Timisoara a primit o adresa falsa prin care era anuntata ca furnizorul de energie electrica si-a schimbat contul. In conditiile in care documentul parea cat se poate de real, contabilitatea de la STPT a dispus plata a peste 370.000 lei in conturile gruparii de crima organizata. Cu siguranta, suma ar fi fost mult mai mare, iar conducatorii STPT nu si-ar fi dat seama ca sunt tepuiti, daca furnizorul de electricitate nu ar fi anuntat societatea ca are mari plati restante si risca decuplarea de la retea.

Activitatea infractionala s-a desfasurat pe teritoriul mai multor state, conturile bancare utilizate de membrii gruparii fiind deschise in Romania, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania si altele, gruparea devenind cunoscuta pe piata spalatorilor de bani din Europa.

Pana in prezent, sumele de bani ce au facut obiectul mecanismului de spalare sunt estimate la peste 7 milioane de euro. (V.E.)

Leave a Reply