Peste 30 milioane de euro confiscate de la Ovidiu Tender si Marian Iancu, raman la bugetul statului. Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de anulare a formelor de executare a confiscarii speciale

Contestatia formulata de SC Tender SA impotriva sentintei penale nr. 1036, din 16 septembrie 2021, pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, in dosarul nr. 22222/3/2021, a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti, care a considerat-o ca nefondata.


La acelasi termen, din urma cu doua saptamani, instanta a decis sa respinga ca inadmisibila cererea de sesizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulata de contestatoarea SC Tender SA. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

Tender SA solicitase instantelor de judecata anularea tuturor formelor de executare a masurii de siguranta a confiscarii speciale, dispusa fata de societatea comerciala, prin decizia penala nr. 862/A/08.06.2015, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala.

Tribunalul Bucuresti a decis, in urma judecarii fondului, confiscarea – de la inculpatul Tender Ovidiu Lucian si de la partea responsabila civilmente SC Tender SA, de la inculpatul Iancu Marian Alexandru si de la partile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL (prin administratorul judiciar CII Breza Justin Thomas) si SC BKP Trust Invest STL (prin administratorul judiciar Best Insolvency IPURL), dar si de la inculpatii Dumitrescu Cicilia si Badea Marin – suma de 162.993.336,8 lei (143.491.167 + 19.502.169,8 lei), care nu serveste despagubirii persoanei vatamate SC Carom SA, la care se adauga majorarile si penalitatile aferente calculate potrivit legislatiei fiscale in vigoare, de la data producerii prejudiciului si pana la data executarii integrale a platii.

In paralel cu aceste demersuri, Ovidiu Tender initiase, pe persoana fizica, la Tribunalul Gorj, un proces avand ca obiect contestatie la executare impotriva aceleiasi decizii penale, 862A.

Prima instanta sesizata a hotarat sa respinga contestatia la executare, prin care omul de afaceri timisorean spera sa obtina, inainte de toate, deblocarea conturilor sale.

Curtea de Apel Craiova a decis ulterior sa admita contestatia declarata de contestatorul condamnat Tender Ovidiu Lucian, desfiintand hotararea atacata si dispunand rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Gorj. In prezent, cauza se afla din nou pe rolul instantei din Gorj, urmatorul termen de judecata fiind fixat pentru 11 ianuarie 2022.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost eliberat conditionat din Penitenciarul Targu Jiu in noiembrie 2019, dupa ce a ispasit 4 ani si jumatate din condamnarea de 12 ani si sapte luni de inchisoare primita in dosarul RAFO-Carom.

Ovidiu Tender si omul de afaceri Marian Iancu au fost gasiti vinovati de preluarea ilegala a companiei Carom SA Onesti, pe care au prejudiciat-o, ulterior, cu 140 de milioane de lei. In dosarul RAFO-Carom, Ovidiu Tender si Marian Iancu au fost trimisi in judecata in 2006, rechizitoriul fiind intocmit de catre fosta sefa a DIICOT, Alina Bica. (V.E.)

Leave a Reply