Avocatii critica noul proiect de lege privind desfiintarea SIIJ, acuzand faptul ca ar fi afectate independenta si impartialitatea judecatorilor

Mai multi avocati critica modul in care este gandita desfiintarea SIIJ, prin noul proiect de lege anuntat de ministrul Catalin Predoiu. Spre exemplu, avocatul Toni Neacsu acuzat faptul ca in locul SIIJ va fi infiintata o “struto-camila”, in timp ce avocata Elena Radu, din Baroul Bucuresti, arata ca acest nou proiect de lege „arunca pe Apa Sambetei independenta si impartialitatea judecatorilor si implicit dreptul la un proces echitabil”.


Mai mult, avocatul Adrian Toni Neacsu, fost judecator si ex-membru al CSM, arata ca ministrul Catalin Predoiu anunta desfiintarea SIIJ dupa standardele cerute pana acum de UDMR.

„Dosarele privind infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cele de coruptie, vor fi instrumentate de parchetele de pe langa curtile de apel si Parchetul General, in functie de nivelul de instanta/ parchet pe care il are magistratul respectiv. Este o struto-camila, sistemul acesta al procurorilor anume desemnati la fiecare parchet de pe langa curtile de apel existand si pana la infiintarea DNA”, precizeaza acesta.

De asemenea, Elena Radu, avocat in Baroul Bucuresti, este de parere ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie avea noima de a garanta ca procurorul care ancheteaza un judecator nu cerceteaza si politicianul, omul de afaceri sau omul de rand pe care il judeca respectivul judecator. Mai mult, prin infiintarea SIIJ, procurorul care efectua cercetarea penala nu reprezenta si cazul in instanta. Astfel, exista un prim filtru impartial si obiectiv cu privire la rechizitoriu si la acuzatia penala.

„Noul proiect de lege de desfiintare a SIIJ elimina toate aceste garantii. Practic, muta fraiele de manipulare a judecatorilor, din mana DNA, in mana noilor procurori special desemnati. Cand ajungi in fata instantei de judecata, ar trebui sa te judece dupa lege si dupa probele din dosar, nu dupa cum ii dicteaza judecatorului unul sau altul. Un proces echitabil inseamna, printre altele, sa conteze si apararea ta, nu sa vorbesti la stele si sa nu te bage nimeni in seama. Oricum, nu va mai exista securitate juridica pentru niciun cetatean”, concluzioneaza avocata Elena Radu. (V.E.)

Leave a Reply