Scrisoare catre spectatori! Conducerea Teatrului National din Timisoara anunta ca Sala 2 este cuprinsa in Programul de investitii pentru Capitala Europeana a Culturii (P)

Teatrul National din Timisoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Asa cum Romania moderna va trebui sa isi asume momentul in care actorii Nationalului au oprit spectacolul de pe scena si le-au deschis revolutionarilor stransi in Piata Victoriei, in 16 decembrie 1989, portile Teatrului in numele libertatii si al adevarului, schimband istoria, tot asa, in acelasi spirit, urmandu-si rostul si rolul sau de creator de spectacole, dar urmarind excelenta, profesionalismul, Teatrul National deschide drumuri in directia civismului, a determinarii, a umanitatii in toate aspectele pe care le reuneste acest concept.


Cu mijloacele artei sale, Teatrul National ofera in acest fel un contur identitar inalt Timisoarei, in dimensiunea ei nationala si europeana, respectandu-i si punandu-i in valoare aparentele paradoxuri care dau unicitate orasului. In mijlocul Parcului Civic, Sala 2 a Teatrului National din Timisoara coaguleaza toate aceste trasaturi, ceea ce face din ea punctul zero pentru o Capitala Europeana a Teatrului si inima Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023.

Parte din Bastionul Theresia, a carui constructie a inceput in 1732, cladirea din mijlocul a ceea ce urma sa devina doua secole mai tarziu Parcul Civic a fost ridicata in a doua parte a secolului al XIX-lea si a avut diverse destinatii: manej, depozit, arhiva, spatiu de expozitii; in ultimele decenii ale secolului trecut devenise sala de sport, iar apoi fosta sala de sport si, in sfarsit, sala de teatru. Date fiind stilul eclectic si amplasarea, spatiul sa preta perfect pentru aceasta utilizare.

Desigur, am inceput sa jucam in acest spatiu in 2008, imediat dupa ce Teatrul finaliza primele interventii de urgenta si operatiuni de igienizare. Forma pe care o are in acest moment Sala 2 TNTm dateaza din anul 2009, cand intreaga cladire a trecut printr-o refacere de amploare care a presupus construirea unei structuri autonome in interiorul zidurilor fostului manej, crearea si utilarea spatiului destinat scenei si a celui destinat publicului, dar si crearea unui nivel destinat cabinelor, sub nivelul salii de spectacole.

La inaugurare, in 25 ianuarie 2010, cele doua autoritati reprezentand orasul si Ministerul Culturii au mers pentru prima oara impreuna in conceptul Capitalei Europene a Culturii. Motivati de transformarea vizionara a Salii 2 TNTm, primarul Gheorghe Ciuhandu, alaturi de reprezentantul Ministerului Culturii, Demeter András István, lanseaza public Timisoara in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii.

In 2016, primarul Nicolae Robu aproba trecerea Salii 2 TNTm din proprietatea Municipiului in domeniul public al Statului si in administrarea Teatrului National. Din acest moment, Sala 2 TNTm devine un spatiu exclusiv pentru teatru – un pas important in istoria contemporana a culturii romanesti si pentru infrastructura culturala a tarii. In anul 2019, ministrul Daniel Breaz recunoaste importanta acestui obiectiv major pentru Romania, prin Capitala Europeana a Culturii: Ministerul Culturii include refacerea Salii 2 TNTm in ordonanta de urgenta privind finantarea proiectului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii, ca obiectiv prioritar.

Ministrul Lucian Romascanu investeste Sala 2 TNTm cu sensul viitorului prin cultura al Timisoarei Capitala Europeana a Culturii si, ca atare, finanteaza acest obiectiv prin OUG.83/2022.  Din acest moment, Sala 2 TNTm isi incepe existenta ca piatra de temelie si mostenire a Capitalei Europene a Culturii pentru Romania, din 2023 mai departe. Orasul, prin autoritatile sale, va continua si va valorifica oportunitatile pe care le deschide Teatrul National prin Sala 2 TNTm.

Civilizatia – accesarea si exercitiul civilizatiei – exista si se dezvolta prin cultura si prin educatie. Onestitatea, responsabilitatea, atentia, atitudinea activa, pozitiva, constructiva pe care le presupune civilizatia sunt atribute proprii teatrului.

Din aceasta perspectiva, extinderea si modernizarea Salii 2 TNTm reprezinta o uriasa oportunitate pentru evolutie si dezvoltare: „Nationalul timisorean construieste astazi un teatru pentru maine, pentru generatia viitoare. Sala 2 TNTm reprezinta o expresie a evolutiei societatii in termenii civilizatiei si ai educatiei.

Este un proiect vizionar care depaseste cu mult granitele prezentului si intruchipeaza, in cel mai concret mod, o mostenire valoroasa pentru viitor a Capitalei Europene a Culturii.

“Caci, despre asta este vorba, in definitiv: anul 2023 transforma Timisoara intr-o placa turnanta care va transporta Romania dinspre trecut inspre viitor. Asa cum o pregatim acum, asa vor trai oamenii in viitor. Iar Teatrul National din Timisoara este ferm in optiunea lui asumata de a construi o infrastructura culturala durabila, valoroasa, accesibila si de perspectiva”, precizeaza Ada Hausvater, managerul Teatrului National.

Ca atare, in noua sa configuratie, Sala 2 TNTm va raspunde standardelor spectacolului de teatru pentru omul secolului al XXI-lea. Dincolo de refunctionalizarea Salii 2 TNTm, noua sa configuratie va avea ca efect inclusiv protejarea zidurilor acestei parti din Bastion. In egala masura, prin prisma amplasamentului sau, Sala 2 TNTm va reprezenta o atractie cu efecte importante in regenerarea urbana a zonei si, ca atare, o oportunitate sociala majora.

Inca o data: Capitala Europeana a Culturii inseamna mult mai mult decat un an al evenimentelor culturale. Capitala Europeana a Culturii inseamna o poarta deschisa catre umanitate, catre civilizatie, catre lumina care exista in oameni si catre schimbul inalt de idei.

Teatrul National si-a asumat aceasta sarcina din primul moment si daca, in urma cu mai bine de un deceniu, atunci cand a inceput calatoria culturala a acestei cladiri minunate, Sala 2 TNTm era un spatiu in ruina iminenta, Teatrul National a transformat-o dintr-o metafora pentru normalitate in sensul civismului si al coagularii energiilor creative, intr-o sala moderna de spectacol, pregatind-o inca de pe atunci pentru a se dezvolta ca o inima a Timisoarei – Capitala Europeana a Culturii, ca centru teatral de calibru european.

Si, poate cel mai important, intr-o inima a orasului: „Sala 2 TNTm atrage catre sine o echipa si un public care au in comun educatia, competentele, refuzul compromisurilor profesionale si bucuria de a fi impreuna, de a fi parte din cresterea lor si a locului in care traiesc si muncesc”, afirma Ada Hausvater.

Suntem in anul 2022. Ordonanta de urgenta nr. 83/2022 include Sala 2 TNTm in Programul de investitii pentru Capitala Europeana a Culturii. De aici mai departe, realizarea acestui proiect reprezinta o cursa contra cronometru. O cursa pentru care Teatrul National este pregatit pe deplin. Proiectul vizionar al Teatrului National face din Sala 2 TNTm o imagine in oglinda a acestui oras care isi extrage seva din trecutul sau eclectic si se proiecteaza, in formule avangardiste, inspre viitor. (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply