Bancile au sarit calul? La doar o zi dupa ce guvernatorul BNR Mugur Isarescu a acuzat bancile ca majoreaza artificial dobanzile, indicele Robor la 3 luni a scazut

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a scazut, azi, la 8,06%, de la 8,14%, cat era ieri, dupa ce guvernatorul BNR Mugur Isarescu a acuzat, cu o zi inainte, ca bancile majoreaza artificial indicele.


Atentionarea sefului BNR vine in contextul in care, in numai o saptamana, Robor a crescut de la 7,85% la 8,14%. La inceputul anului, Robor la 3 luni era sub 3%.

Indicele Robor din piata interbancara evolueaza in general aproape de dobanda de politica monetara, insa in ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, bancile „sarind calul“ si ducand Robor-ul mult peste rata-cheie, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR potrivit ZF

Robor la 3 luni si la 6 luni, referintele la creditele cu dobanzi variabile luate de romani pana in luna mai 2019, au sarit peste 8%, in timp ce in iulie dobanda-cheie a fost stabilita la 4,75%, iar in aceasta luna a fost majorata de BNR la 5,5%.

Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei de prezentare a raportul trimestrial asupra inflatiei. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a transmis ca „bancile au sarit calul si au dus ROBOR-ul peste dobanda-cheie”. Mugur Isarescu a mai declarat si ca vremea dobanzilor mici a trecut.

Conform guvernatorului Mugur Isarescu, BNR vede o temperare a consumului si crede ca in semestrul 2 se va simti si mai mult. „Consumatorii se orienteaza mai pronuntat catre magazinele de tip discount si produsele din gama marca proprie”, a transmis Isarescu, care a precizat, de asemenea, ca Romania are probleme majore in ce priveste cheltuielile bugetare si ca era dobanzilor mici este depasita.

Guvernatorul BNR a afirmat ca bancile „au sarit calul” cu cresterea ROBOR, dar acest lucru a dus si la cresterea dobanzilor la depozite, Isarescu lansand si un avertisment pentru banci: „sa fie mai atente la mesajele Bancii Nationale”.

„Au suprareactionat. A fost clara tendinta bancilor si a traderilor sa priveasca pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

Intrebat care ar fi moneda pe care ar recomanda-o oamenilor sa o foloseasca atunci cand isi fac credite, Mugur Isarescu a precizat ca romanii trebuie sa-si faca credite prin moneda prin care acestia sunt remunerati la locul de munca.

Moneda nationala s-a depreciat, miercuri, in raport cu euro, care a fost calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 4,9132 lei, in crestere cu 0,82 bani (+0,17%) fata de cotatia precedenta, de 4,9050 lei.

De asemenea, leul a pierdut teren si in fata dolarului american, care a fost cotat la 4,8027 lei, in crestere cu 1,22 bani (+0,25%), comparativ cu marti, cand s-a situat la 4,7905 lei, potrivit Agerpres.

Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, calculat de BNR la 5,0576 lei, in crestere cu 2,86 bani (+0,56%), fata de 5,0290 lei, cotatia anterioara.

Gramul de aur s-a scumpit miercuri pana la valoarea de 277,1595 lei, de la 275,5907 lei, in sedinta precedenta. (R.G.)

Leave a Reply