Teatrul National din Timisoara deschide stagiunea 2022-2023 cu spectacolul Imblanzirea scorpiei, o comedie incitanta despre imaginea femeii ca marfa

La Teatrul National din Timisoara a inceput o noua stagiune. Stagiunea 2022 – 2023 are o semnificatie importanta atat pentru Teatrul National, cat si pentru publicul sau, construindu-se in jurul temelor si principiilor care fundamenteaza conceptul Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023.


Stagiunea 2022 – 2023 a Nationalului timisorean debuteaza cu repetitii pentru un nou spectacol. Celebrandu-l pe atat de contemporanul Molière, la 400 de ani de la nasterea sa, Teatrul National repeta pentru spectacolul de teatru-dans SCOALA FEMEILOR versus SCOALA BARBATILOR, un spectacol marca Gigi Caciuleanu.

Prin viziunea creatoare a acestui artist, una dintre cele mai importante personalitati ale artelor interpretative din Romania si din lume, Teatrul National din Timisoara insista sa puna inca o data in discutie statutul si rolul femeii intr-o societate care incearca – uneori mai ferm, alteori mai timid, uneori concret, alteori pur declarativ – sa transcenda mentalitatea patriarhala, precum si intelegerea diferentelor dintre egalitate si echitate.

Marele coregraf Gigi Caciuleanu „traduce” in cheia sa inconfundabila vocea unica a marelui dramaturg francez, cu imaginatia sa ludica si profunda care transforma cuvantul in miscare si miscarea in semn.

Distributia spectacolului reuneste atat actorii consacrati ai Teatrului National, actori pe care publicul ii cunoaste, ii iubeste si ii urmareste in toate spectacolele in care joaca – Alina Ilea, Flavia Giurgiu, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Mirela Puia, Iuliana Craescu sau Alina Spiridon, cat si actori din tanara si foarte tanara generatie, tineri actori premiati fie la Gala HOP, fie la Gala UNITER – este vorba despre Andrei Chifu, Raul Lazarescu, Oana Antonovici si Marin Lupanciuc –, dar si Andrei Zgabaia si Darius Zet, precum si proaspatul absolvent de master al FMT (Facultatea de Muzica si Teatru), Alexandru Romescu si studentul masterand FMT, Bogdan Blystiar, tineri actori care au astfel sansa de a se dezvolta sub indrumarea scenica a unui profesionist de talia mondiala a lui Gigi Caciuleanu.

Echipa de creatie este completata de bine-cunoscuta scenografa Corina Gramosteanu si de compozitorul si muzicianul multipremiat Paul Ilea. Premiera spectacolului SCOALA FEMEILOR versus SCOALA BARBATILOR este programata vineri, 30 septembrie, de la ora 19.

Pentru public, stagiunea se deschide joi, 8 septembrie, la ora 19, la Sala 2 TNTm, cu cea mai recenta premiera a sa, un spectacol incitant, de atitudine, redand textului lui Shakespare dimensiunea critica si comentariul rasturnat privind imaginea femeii ca marfa, ascunse in spatele termenului „comedie”, cu care aceasta piesa a fost etichetata de-a lungul timpului: IMBLANZIREA SCORPIEI, scenariu de Radu Iacoban dupa W. Shakespesare; o a doua reprezentatie este programata vineri, 9 septembrie.

Cele doua spectacole care definesc profilul acestui inceput de stagiune, desi radical diferite din punct de vedere stilistic, construiesc un arc tematic peste timp si, totodata, pun in valoare Sala 2 TNTm ca  spatiu emblematic pentru Timisoara si pentru teatrul romanesc si, deopotriva, ca spatiu de cercetare a celor mai imaginative formule de expresie artistica si de impact cultural, civic si social.

Nu in ultimul rand, in data de 19 septembrie, in contextul Anului Caragiale, spectacolul Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, O SCRISOARE PIERDUTA , in regia Adei Lupu Hausvater, va fi prezentat pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau, in cadrul Reuniunii Teatrelor Nationale Romanesti.

Biletele pentru spectacolele Teatrului National din Timisoara sunt puse in vanzare la Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, orar marti – duminica, intre orele 11 -19 sau on-line, pe www.tntimisoara.com.

Cu emotia revederii, va asteptam din nou in sala de spectacol! (I.P.)

Foto: arhiva

Leave a Reply