LISTA scumpirilor din 2023! Produsele si serviciile pentru care vom plati mai mult, de anul viitor: tigari, bauturi, alimente, cazari si polite RCA

Anul 2023 vine cu modificari fiscale importante, atat pentru firme, cat si pentru populatie, care vor aduce scumpiri in lant. Cresterile de pret vor viza atat bauturile si alimentele, cat si tigarile si jocurile de noroc.


Astfel, in paralel cu cresterile salariale si indemnizatiile pentru pensionari si cei cu venituri mici, au aparut, deja, urmand sa fie puse in aplicare, noi impozite si modificari in Codul Fiscal. Insa unu lucru e sigur, preturile deja au crescut mult, iar de la anul taxele se maresc si mai mult. Cresterea inflatiei va determina automat si cresterea preturilor la majoritatea produselor si serviciilor

Politele RCA se vor scumpi in 2023

Politele RCA de asigurare se vor scumpi si in 2023 ca urmare a falimentului City Insurance. Tarifele la politele de asigurari generale si la politele RCA vor creste si anul viitor, ca urmare a falimentului City Insurance.

Potrivit ASF cotele de contributie datorate de asiguratori la Fondul de Garantare a Asiguratilor cresc de la 2,5% pana la 4% in ianuarie 2023.

Sucurile si berea fara alcool, mai scumpe de la 1 ianuarie

Bauturile cu zahar sau berea fara alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie, pentru ca acestea vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus. TVA-ul pentru aceste produse creste de la 9 la 19%, ceea ce se va transfera si in pretul pe care il platim pentru ele.

La fel se intampla si in cazul serviciilor de restaurant si cazare hoteliera. TVA-ul creste in cazul lor de la 5% la 9%.

Se scumpesc tigarile, inclusiv cele electronice

Se scumpesc tigarile de anul viitor, iar cele electronice, care elibereaza nicotina sub forma de vapori, vor fi taxate pentru prima data la nivelul intregii Uniuni Europene.

Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de tigarete, la 3,6 euro, potrivit Financial Times.

Scumpirile vor afecta in principal Europa de Est, unde un pachet poate costa sub trei euro.

Pentru tigarile electronice cu nicotina, planul este ca accizele sa varieze pornind de la 20%, in functie de cat de puternice sunt.

Castigurile din jocuri de noroc, supraimpozitate

Cei care vor castiga premii din jocuri de noroc vor fi taxati suplimentar de la anul. Taxa creste progresiv pana la 40% in cazul castigurilor mai mari.

Schimbari importante sunt si pentru persoanele juridice, adica pentru PFA-uri si firme. De exemplu, conditiile pentru ca o firma sa fie microintreprindere vor fi mult mai restrictive. Cifra de afaceri anuala se reduce de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Si se introduce conditia ca o microintreprindere sa aiba minim un salariat.

Cresc accizele la tigari, bere si alcool

Potrivit unui document publicat in Monitorul Oficial in 20 decembrie, la mai multe produse acciza va creste semnificativ din 2023. Aceasta marire se va regasi si in pretul de la raft la tigari, bere, alcool etilic, vinuri spumoase. Iata mai jos tabelul cu nivelul accizelor din 2023.

Taxe si impozite care vor creste, in 2023

In primul rand, impozitele locale cresc cu 5,1%.

Totodata, se diminueaza plafonul valoric maxim prevazut pentru livrarea de locuinte la 600.000 de lei pentru TVA redus de 5%.

Topul scumpirilor din 2022

Potrivit Forbes,  zaharul se afla in topul celor mai mari scumpiri inregistrate in ultimul an, cu o crestere a pretului de 61,94% in noiembrie 2022 fata de noiembrie 2021, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Alte alimente care au consemnat cresteri importante de pret sunt untul (plus 43,43%) si uleiul, cu o majorare de 40,66%.

In topul marfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari cresteri de pret in perioada analizata s-au aflat energia electrica, cu 47,19%, gazele, avand un avans al preturilor de 37,63%, energia termica, cu 22,93%, si combustibilii, cu un plus de 19,24%.

In sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 23,83%, serviciile de apa, canal salubritate – 21,54% si transportul CFR – 20,92%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,04%, aceasta fiind si singura ieftinire inregistrata in luna noiembrie din acest an fata de noiembrie 2021.

De la luna la luna, in noiembrie fata de octombrie, cele mai importante cresteri ale preturilor au fost consemnate la oua – 7,20%, alte servicii – 5,31% si margarina 4,91%.

Salariul minim creste de la 12 ianuarie

In primul rand, salariul minim brut creste de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cat este in prezent, la 3.000 de lei brut. Asta inseamna si o crestere a salariului net, de la 1.524 de lei, cat este acum, la 1.898 de lei in 2023.

De asemenea, in domeniul constructiilor, salariul minim creste la 4.000 de lei. Conform datelor comunicate de ministerul Muncii, Peste 2 milioane de angajati din Romania, care sunt platiti cu salariul minim pe economie, vor beneficia de majorari. (I.P.)

Leave a Reply