“Am fost cobaii si subiectul unor experimente sociale!”. Judecatoarea Adriana Stoicescu, despre psihoza generalizata din perioada pandemiei de Covid-19

Fosta presedinta a Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu, vorbeste – intr-un interviu acordat publicatiei juridice.ro – despre modelele sale din magistratura, rolul coplesitor al judecatorilor in societate, dar si despre modul in “a trait” pandemia de Covid-19.


Obsesia pentru adevar si dreptate, preocuparea pentru corectitudine, dar si grija pentru oameni, asa se autodefineste profesionistul Adriana Stoicescu, care recunoaste ca rolul din sala de judecata poate fi coplesitor.

“In sala de judecata reprezinti o autoritate, o putere in stat si rolul asta poate fi coplesitor, e drept. La fel, cand iesi din sala, iti dai jos roba. Nu iti iei acasa morga de magistrat, dar iei cu tine, in mod cert, toate problemele oamenilor. Asta nu stie lumea”, dezvaluie cel mai cunoscut magistrat din Banat si unul dintre cei mai vizibili din Romania.

In opinia sa, magistratura nu e un job de la 8 la 16, ci este o vocative, iar celor care nu sunt “manati” in aceasta profesie de dorinta de a face bine si a restabili dreptatea le recomanda sa se apuce de altceva.

“Nu cred ca sunt multi cei care stiu ca, la Judecata de Apoi, judecatorii sunt judecati cu aceeasi masura ca preotii, pentru ca ceea ce facem noi este un atribut al Divinitatii: judecam semenii”, mai spune Adriana Stoicescu, care nu ascunde ca este o persoana extrem de credincioasa.

Dupa o perioada in care a raspuns laconic intrebarilor despre pandemia de Covid-19, scotand in evidenta faptul ca telejustitia nu este o solutie viabila pentru sistemul judiciar, fosta presedinta a Tribunalului Timis pune, in sfarsit, degetul “pe rana” si vorbeste deschis despre ceea ce numeste un “experiment social”.

Nu vreau sa imi amintesc de acea perioada, o psihoza generalizata, in care am fost cobaii si subiectul unor experimente sociale, nu e nicio indoiala. Fiind pe sectia penala, am venit la lucru aproape in program normal, dar restrictiile, portul permanent al mastii, presiunea vaccinarii, toate mi-au creat o stare greu de descris. Am trecut de doua ori prin boala, a fost o experienta neplacuta dar, am avut gripe mai urate, trebuie sa recunosc…

Una peste alta, cred ca e nevoie de o analiza serioasa a tot ce s-a intamplat, pentru ca astfel de experiente nu trebuie retraite, iar cei care au exploatat frica oamenilor, doar pentru a se imbogati sau a servi alte interse, trebuie sa plateasca”. Si pentru ca, in curand, se va sarbatori Ziua Indragostitilor si Ziua Femeii, nonconformista Adriana Stoicescu nu uita sa le transmita doamnelor din lumea juridica o urare speciala.

“Sa fie curajoase, sa isi pastreze farmecul si bucuria de a trai, sa nu uite ca sunt invincibile!” (G.I.)

Leave a Reply