O echipa de studenti din Timisoara a construit un vehicul electric, cu care a castigat concursul de calculatoare „Hard & Soft” de la Suceava

Concursul International Studentesc de Calculatoare „Hard & Soft”, organizat de Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava (USV), s-a incheiat vineri, odata cu decernarea premiilor, in cadrul unei festivitati desfasurate in Aula Corpului E al universitatii.


In prima jumatate a zilei au fost sustinute probele finale, in care concurentii celor 11 echipe studentesti de la universitati din Romania, Republica Moldova si Ucraina au prezentat juriului realizarile lor, dupa 5 zile de munca asidua.

Juriul competitiei a stabilit in final ca primul loc pe podim apartine celui de-al doilea echipaj din Timisoara, denumit in concurs Timisoara 2 si notat ETC, dupa ce performantele acestor studenti si ale indrumatorilor lor au atins cele mai multe puncte in privinta cererilor temei concursului.

Echipa Timisoara 2 a surprins, inca de la inceput, cu masina Buburuza realizata de ei, in conditiile in care tema editiei din acest an a constat in construirea unui vehicul electric folosind elemente hardware impuse, care trebuia sa fie alimentat din surse de energie verde. Optional, vehiculul trebuia sa poata fi programat sa navigheze independent, in baza unui scenariu de tip cursa cu obstacole.

In cadrul probelor practice, care au inceput la primele ore ale diminetii, concurentii au parcurs 4 probe pe circuite delimitate in mod diferit ca fiind de dificultate marita, de viteza sau de anduranta, precum si o cursa cu participare colectiva, marcata de obstacole, la care au participat grupat in functie de punctajul acumulat.

Banatenii au reusit sa castige unele probe si au acumulat punctaj bun in altele. Calculul final al punctajului acumulat i-a facut castigatori ai editiei din acest an. Ei se numesc Darius Dragota, Bogdan Radu Preda, Vasile Boroica, Paul Samuel Schuldesz, ajutati de antrenorul Elisei Stefan Ilies si consiliati de Septimiu Mischie. Aproape de ei au fost echipa de la Iasi, care au obtinut locul II, si echipa Bucuresti 1, care a ocupat al treilea loc. Un premiu special al juriului a fost oferit echipei de fete venite de la Universitatea din Odesa.

”Trebuie sa tinem cont ca aceste echipe sunt alcatuite din studentii cei mai buni ai facultatilor care i-au trimis aici. De aceea ei au reusit in patru zile si jumatate sa realizeze proiecte la cheie care depasesc prin complexitate si anvergura lucrari de diploma sau licenta pe care le-ar sustine atunci cand au de fapt, ca timp de lucru, de ordinul saptamanilor”, a declarat presedintele concursului, prof univ. dr. ing. Adrian Graur. De remarcat ca presedintele juriului provine de la firma ServiceXpert GmbH din Munchen, care sponsorizeaza concursul de circa 10 ani. (E.T.)

Sursa: Monitorul de Suceava

Leave a Reply