Corul comunitar din Timisoara, la un pas de debut. Peste 300 de oameni vor urca pe scena din Parcul Rozelor

Ne mai despart cateva zile de al patrulea mare eveniment al Filarmonicii Banatul Timisoara, in anul in care orasul este Capitala Europeana a Culturii. Corul comunitar, un proiect unic in Romania, in care actul artistic presupune si implicarea comunitatii locale, va avea loc in 4 august 2023, de la ora 21, in Parcul Rozelor.


Astfel, Corul comunitar va debuta vineri, in cadrul concertului in care va fi interpretata Simfonia a IX-a in re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven.

Evenimentul presupune o mare desfasurare de forte din punct de vedere artistic. Pe scena vor urca peste 300 de oameni: artisti din Orchestra simfonica si Corul „Ion Romanu” ale Filarmonicii Banatul Timisoara si locuitori ai urbei.

Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven este o lucrare monumentala, structurata pe patru parti. In ultima dintre ele, alaturi de artisti vor canta si locuitorii orasului, care au repetat inca din primavara pentru acest mare eveniment, alaturi de maestrul Iosif Todea – dirijorul Corului „Ion Romanu” al Filarmonicii Banatul Timisoara, si de sefii de partide ai corului.

Prima auditie a Simfoniei a IX-a in re minor, op. 125 a avut loc pe data de 7 mai 1824, la Viena, si a inregistrat un succes fulminant. Beethoven, complet surd inca din 1818, se afla pe scena langa dirijor – Michael Umlauf – intorcand paginile partiturii si gesticuland cu furie spre o orchestra pe care nu o putea auzi. La sfarsitul lucrarii, cand publicul aplauda cu adanca admiratie si lacrimi in ochi, Beethoven, nedandu-si seama ca a ramas cu cateva masuri in urma, dirija inca.

Se spune ca solista Caroline Unger s-a apropiat de el si l-a intors spre publicul aflat in picioare, care, de incantare, flutura batiste albe si palarii. A fost salutat cu cinci salve de aplauze, in timp ce familia imperiala a fost salutata doar cu trei la intrarea in sala.

Renumita si pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller, o parte a aceastei simfonii este actualul imn oficial al Uniunii Europene, fragment cunoscut drept Oda bucuriei.

Dirijor al concertului si coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeselea.

Solistii ale caror voci spectaculoase le vom asculta vineri seara sunt artisti consacrati ai marilor scene ale lumii, precum soprana Adela Zaharia, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul Cosmin Ifrim si baritonul Serban Vasile.

Accesul la concert este gratuit!

Organizator: Filarmonica Banatul Timisoara

Program finantat din bugetul local al Municipiului Timisoara

(Impact Press)

Leave a Reply