“Traseul Revolutiei din Decembrie 1989 in Timisoara”, adus in spatial public printr-o investitie de 10 milioane de lei. VEZI punctele-cheie unde vor fi amplasate repere

Primaria Municipiului Timisoara va aduce amintirea Revolutiei in spatiul public printr-un traseu tematic, marcat prin granit turcoaz si bronz, integrat in peisajul urban. Investitia este finantata din fonduri europene, prin PNRR, iar valoarea proiectului urmeaza sa fie supusa aprobarii consilierilor locali. Valoarea totala a investitiei se ridica la peste 10 milioane de lei, TVA inclus.


Cel mai important moment din istoria contemporana a Timisoarei si a Romaniei nu trebuie uitat de generatiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit in strada in Decembrie 1989 nu a fost pana acum integrata in spatiul public cum se cuvine.

Locurile unde a avut loc Revolutia vor deveni spatii monument. Acum facem un pas important in fata ca sa implementam investitia. Iar aceasta istorie vrem sa o spunem si tuturor celor care ne viziteaza orasul. Pe langa transformarea spatiului public, vom construi o experienta imersiva prin intermediul realitatii augmentate. Este minimul pe care il putem face pentru a onora aceasta lupta”, transmite viceprimarul Ruben Latcau.

„Traseul Revolutiei din Decembrie 1989 in Timisoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca avand o importanta istorica pentru Timisoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989. Aceste locuri cu incarcatura simbolica vor oferi, prin abordarea propusa de proiect, o experienta directa, dar si o incursiune virtuala in contextul istoric si social al Revolutiei, printr-o platforma de realitate extinsa.

Interventiile au valoare de reper si de memorie si vor fi asezate in pozitii cu vizibilitate maxima, dar sunt gandite sa se incadreze cat mai bine in spatiul respectiv. Vor fi extrem de accesibile pentru toata lumea, nu presupun schimbari de infrastructura si nu vor afecta alte elemente de patrimoniu sau vegetatia existenta. Mai mult, acolo unde este posibil, vor fi insotite de plantarea unor arbori in imediata lor apropiere.

Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1x1m. Acestea vor fi inconjurate de o banda din bronz, cu rol de delimitare, insa asezate la aceeasi cota pentru a fi usor si permanent accesibile. Pe banda metalica va fi inscriptionat un text despre momentul particular legat de acel loc in zilele Revolutiei din Decembrie.

Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute in acel loc, sau in zona adiacenta. O placa din acelasi metal va contine un scurt citat dintr-o marturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor fi culese din declaratii ale supravietuitorilor si martorilor evenimentelor si vor fi formulate la persoana intai.

Acolo unde spatiul o permite, va fi asezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai buna, dar si folosirea spatiului pentru odihna sau socializare.

O placa din acelasi metal (bronz) va fi integrata in suprafata bancii. Aceasta va contine un text gravat de dimensiuni minimale si va mentiona locul ca facand parte din intregul traseu, precum si invitatia de a accesa platforma de realitate extinsa a proiectului.

Textul va avea si o varianta sintetica in Braille. Acolo unde amplasarea bancii nu este posibila, se va integra o varianta succinta in banda metalica din jurul platformei din piatra.

Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR pozitionat ori pe banca, ori unde va fi placa cu textul gravat. Platforma online deschisa va genera o arhiva dinamica cu fotografii, inregistrari video si audio si alte documente referitoare la Revolutie si oras.

Reperele vor fi amplasate in urmatoarele puncte din oras:

Zona Maria – Piata Sfanta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu;

Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu;

Zona Operei – P-ta Iancu Huniade / Piata Victoriei;

Zona Piata Libertatii;

Zona Piata Sf. Gheorghe;

Zona Prefectura – B-dul Revolutiei din 1989;

Zona Baile Neptun – Splaiul Nistrului;

Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;

Zona Martirilor –str. Maresal Constatin Prezan.

Revolutia din 1989 reprezinta un punct marcant in istoria Municipiului Timisoara pentru parcursul democratic si european al orasului si al Romaniei. De-a lungul anilor de democratie, identitatea si dezvoltarea orasului Timisoara au fost strans legate de succesiunea evenimentelor marcante din zilele Revolutiei, evenimente a caror urme mai pot fi vazute si astazi.

Aceste locuri fac parte din viata cotidiana a orasului si a locuitorilor sai, iar proiectul isi doreste sa pastreze vie memoria evenimentelor. Traseul Revolutiei aduce impreuna istoria si prezentul, unind comunitatea, printr-o  interventie durabila, discreta, capabila sa evolueze.

Traseul Revolutiei din Decembrie 1989 in Timisoara” face parte din proiectul „Timisoara Capitala Europeana a Culturii: Memorialul Revolutiei-Decembrie 1989”, finantat prin Planul National Redresare si Rezilienta 2020-2026, Componenta C11-Turism si Cultura, Investitia I2. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

 

Leave a Reply